istraživanja pokazuju

Koliko šalica kave dnevno potiče dugovječnost? Donosimo odgovore

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kava je jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu. To je cijenjeni jutarnji ritual ili tradicija poslije večere.

No čini se da još uvijek postoji uvjerenje da kava zapravo nije zdrava i da je konzumiranje velikih količina nepromišljeno.

No, istraživanja pokazuju da to ne može biti dalje od istine. Kavopije su često zdraviji i žive dulje od onih koji ne piju kavu.

Iznenadit ćete se koliko je šalica dnevno idealno za postizanje zdravstvenih dobrobiti.

Koliko šalica kave dnevno potiče dugovječnost?

Istraživanja o prehrani nisu uvijek dosljedna, ali studije o kavi neprestano pokazuju da je ispijanje dvije ili tri (čak i do pet) šalica kave dnevno najbolje.

U studiji iz 2019. istraživači su prikupili podatke iz 21 studije (uključujući više od 10 milijuna sudionika) i ispitali konzumaciju kave i smrtnost od svih uzroka.

Ovo je istraživanje pokazalo da konzumacija tri šalice kave dnevno može smanjiti vjerojatnost smrtnosti od svih uzroka za 13%.

Studija iz 2022. također je pokazala da je ispijanje 2-3 šalice kave dnevno povezano sa značajnim smanjenjem smrtnosti i srčanih bolesti.

Ispijanje četiri do pet šalica dnevno povezano je s najmanjim rizikom od aritmije.

Što kavu čini tako zdravom?

Zrna kave sadrže mnoge korisne bioaktivne sastojke. To uključuje antioksidanse kao što su kolinergičke kiseline i drugi polifenoli, teobromin, vitamini B skupine, magnezij i kofein.

Za svaki od ovih spojeva ima istraživanja koja podupiru njihovu ulogu u zdravlju, ali mogu imati sinergijske učinke kada se konzumiraju kao piće jer:

  • antioksidansi sadržani u kavi mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi
  • ljudi koji piju više kave imaju bolje metaboličko zdravlje
  • mogao bi se usporiti kognitivni pad
  • polifenoli kave poboljšavaju crijevni mikrobiom, potičući rast dobrih bakterija i smanjujući količinu potencijalno štetnih bakterija
  • redovita konzumacija kave povezana je s boljim zdravljem jetre

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter