Od 124 vrsta divlje kave, 75 vrsta je ugroženo zbog sječe šuma, klimatskog zagrijavanja i širenja bolesti i štetnih vrsta, prema tom istraživanju vođenom u nekoliko afričkih šuma od Sijera Leonea do Madagascara.
Svjetska proizvodnja kave sada počiva na dvije vrste: arabici (oko 60 posto proizvodnje) i robusti (40 posto). Osim izravne prijetnje tim dvjema vrstama, divlje podvrste o kojima ovisi poboljšanje njihovih sjemena također su u opasnosti.
"Proizvođačima trebaju divlje podvrste, jer one imaju potrebne gene za razvoj kava otpornih na bolesti i klimatske promjene", objasnio je Aaron Davis iz odjela za istraživanje kave u Kraljevskom botaničkom vrtu u Kewu.
Od razdoblja dugotrajne suše do širenja plijesni, brojne su prijetnje za uzgoj kave. Od 75 ugroženih vrsti koje su identificirali istraživači, 13 je kritično ugroženih, 40 je ugroženih i 22 je osjetljivih.
Općenito je 22 posto biljaka ugroženo, a kava je posebno ugrožena zbog visoke osjetljivosti na svoj okoliš.
"U svijetu postoji 100 milijuna uzgajivača kave i ako oni izgube mogućnost uzgoja kave ili ostvarivanja zarade, to će stvoriti ogromne društveno-gospodarske probleme", naglasio je Davis.
Jedno drugo istraživanje koje su objavili istraživači Botaničkog vrta u Kewu u časopisu Global Change Biology, bavi se divljom arabicom.
Uzevši u obzir projekcije klimatskih promjena, ova vrsta o kojoj ovisi trgovina vrijedna 13,8 milijarda dolara također je u opasnosti od izumiranja.
"Ovim istraživanjima ne želimo izazvati paniku, već odaslati poziv na akciju. Želimo reći ne trebamo ove resurse odmah, ali ako o njihovom očuvanju ne počnemo odmah razmišljati, mogućnosti će nam se brzo smanjivati", zaključio je Davis. (Hina)