Ilustracija (Pexels)
Demencija je neurološka bolest koja može uzrokovati gubitak pamćenja, zbunjenost, poteškoće u razmišljanju i razumijevanju te promjene u raspoloženju i ponašanju, piše Index.hr. Srećom, postoje koraci koje već sada možete poduzeti kako biste donekle smanjili rizik od demencije i poboljšali zdravlje mozga, a jedan od mogućih načina je prehranom.
Neurolog dr. Stefan Mindea za People je objasnio važnost prehrane u prevenciji demencije.
"Prehrana je iznimno važna za prevenciju demencije jer mozak ovisi o stalnoj opskrbi hranjivim tvarima kako bi optimalno funkcionirao i održavao kognitivno zdravlje, pamćenje i emocionalno zdravlje. Prehrambene navike mogu smanjiti ili povećati rizik od razvoja demencije, uključujući Alzheimerovu bolest, utječući na upalu mozga, oksidativni stres i zdravlje krvnih žila, što znači zdravu cirkulaciju koja prenosi kisik u vaš mozak. Sve je to usko povezano s kognitivnim i neurološkim propadanjem", tvrdi dr. Mindea.
Postoje i određene vrste prehrane koje mogu pomoći u prevenciji bolesti, uključujući mediteransku prehranu, bogatu voćem, povrćem, neprerađenim žitaricama, zdravim mastima i ribom. Ovaj liječnik gotovo svaki dan jede jednu vrstu orašastih plodova kako bi smanjio rizik od razvoja bolesti - orahe.
"Orasi su izvrstan biljni izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), vrste omega-3 masne kiseline koja je ključna za zdravlje mozga. Ova vrsta masti može se naći i u ribi. Ključna je jer smanjuje upalu u mozgu i potiče neuroplastičnost, što znači da pomaže u održavanju veza između neurona", objašnjava on.
Savjetuje se da svakodnevno pokušate konzumirati jednu porciju oraha, što je otprilike jedna četvrtina šalice, kako biste ostvarili preventivne prednosti za demenciju.