super biljka

Evo za što se maslačak često preporuča i kada je vrlo koristan

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Jedno od glavnih blagotvornih učinaka maslačka je njegova detoksikacijska i pročišćavajuća funkcija, posebice na jetru.

Zapravo, čini se da korijen povećava proizvodnju žuči i potiče njezino otjecanje iz jetre u crijeva tijekom probavnog procesa.

Zahvaljujući visokom udjelu kalija, maslačak je i diuretik, a smatra se i izvrsnim pomoćnim sredstvom u liječenju manjih poremećaja mokraćnog sustava, poput cistitisa ili upale mokraćnog sustava općenito.

Maslačak također olakšava probavu i pruža olakšanje kod tipičnih simptoma povezanih s lakšim probavnim smetnjama, kao što su: nadutost, usporena probava, osjećaj sitosti i gubitak apetita.

Budući da korijen maslačka sadrži veliku količinu inulina, s prebiotičkim djelovanjem, biljka poboljšava rad crijeva, a ima i blagi sekundarni laksativni učinak.

Maslačku se pripisuju i protuupalna, hipokolesterolemijska svojstva (pospješuje izlučivanje viška kolesterola putem žuči, a smanjuje njegovu apsorpciju zahvaljujući bogatstvu fitosterolima), hipoglikemijska i stimulativna svojstva gušterače.

I opet, prisutnost kalija i njegova diuretička svojstva čine maslačak korisnim za regulaciju tjelesnih tekućina, odvodnju tekućina i snižavanje krvnog tlaka.

Maslačak je, najčešće zajedno s drugim gorkim biljkama, često indiciran u dijetama za mršavljenje.

U stvarnosti, s obzirom na njegova svojstva, bilo bi ispravnije govoriti o drenažnom učinku.

Naime, maslačak ne otapa nakupljene masnoće, ali bi zahvaljujući svom snažnom detoksikacijskom i pročišćavajućem djelovanju pogodovao izbacivanju viška tekućine, što rezultira eliminacijom metaboličkog otpada.

Zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima, maslačak se također smatra korisnim za suzbijanje tipičnih simptoma zbog zadržavanja vode i debljanja uzrokovanih edemima i nakupljanjem tekućine.

Zbog svoje detoksikacijske funkcije, maslačak je koristan kao prirodni detox lijek koji, osim što pročišćava i detoksificira tijelo, kroz eliminaciju nakupljenog otpada (kolesterola, triglicerida, šećera i mokraćne kiseline) također pomaže u borbi protiv zadržavanja vode i ima blagi laksativni učinak.

Nuspojave i kontraindikacije maslačka

Prije svega, uzimanje maslačka treba izbjegavati u slučaju alergije ili preosjetljivosti na aktivni sastojak ili na druge biljke iz obitelji Asteraceae.

Nadalje, treba ga izbjegavati u sljedećim slučajevima:

  • gastritis, želučani refluks, čir i žučni kamenci
  • srčane patologije
  • zatajenja bubrega
  • poremećaji rada štitnjače
  • dijabetes
  • hipokalemija (visok kalij u krvi)
  • trudnoća i dojenje
  • djeca mlađa od 12 godina

Maslačak također može ometati uzimanje nekih lijekova, smanjujući njihovu apsorpciju, a samim tim i njihovu učinkovitost.

U pitanju su antibiotici, na bazi levofloksacina, ciprofloksacina i moksifloksacina, lijekovi za jetru, antacidi, diuretici, antikoagulansi, litij i antidijabetici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter