Ilustracija (Unsplash)
Od davnina su maćuhice cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava.
Koristile su se u mastima i čajevima za liječenje respiratornih problema i kašlja.
Rimljani su nakon dugih slavlja nosili krune od ljubičica za ublažavanje migrene.
Francuski kraljevi, od Henrika IV nadalje, njome su posipali svoja tijela kako bi ublažili neugodan miris.
U jeziku cvijeća, maćuhica simbolizira skromnost i jednostavnost, a smatra se i cvijetom ljubavi i romantike.
Konkretno, maćuhica se često poklanja na obljetnicama.
Maćuhice se često koriste kao ukrasni element u kuhinji, zahvaljujući svojoj ljepoti i blago slatkom, cvjetnom okusu.
Jestive su i mogu se dodavati salatama, desertima i gurmanskim jelima obogaćujući jela daškom elegancije.
Od davnina je poznata po svojim ljekovitim svojstvima: odličan je ekspektorans, diuretik i laksativ, zbog čega su se infuzije na bazi ljubičice koristile za liječenje patologija poput groznice, prehlade i upale pluća.
Kao melem, maćuhica je učinkovita za liječenje čireva, svrbeža, ekcema i dermatitisa.