cijenjena

Ova biljka se javlja u mitovima, a ima posebna ljekovita i kulinarska svojstva

| Autor: Novi list
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Od davnina su maćuhice cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava.

Koristile su se u mastima i čajevima za liječenje respiratornih problema i kašlja.

Rimljani su nakon dugih slavlja nosili krune od ljubičica za ublažavanje migrene.

Francuski kraljevi, od Henrika IV nadalje, njome su posipali svoja tijela kako bi ublažili neugodan miris.

Značenja u jeziku cvijeća

U jeziku cvijeća, maćuhica simbolizira skromnost i jednostavnost, a smatra se i cvijetom ljubavi i romantike.

Konkretno, maćuhica se često poklanja na obljetnicama.

Upotreba maćuhice u kuhinji

Maćuhice se često koriste kao ukrasni element u kuhinji, zahvaljujući svojoj ljepoti i blago slatkom, cvjetnom okusu.

Jestive su i mogu se dodavati salatama, desertima i gurmanskim jelima obogaćujući jela daškom elegancije.

Ljekovita svojstva maćuhice

Od davnina je poznata po svojim ljekovitim svojstvima: odličan je ekspektorans, diuretik i laksativ, zbog čega su se infuzije na bazi ljubičice koristile za liječenje patologija poput groznice, prehlade i upale pluća.

Kao melem, maćuhica je učinkovita za liječenje čireva, svrbeža, ekcema i dermatitisa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter