Ilustracija (Pixabay)
Lovor je jedna od najpoznatijih i najkorištenijih aromatičnih biljaka u našoj kuhinji – posebno kao prilog mesnim i ribljim jelima ili juhama od povrća i zimnice.
Obično se listovi lovora dodaju cijeli u jelo (obično ne više od dva ili tri odjednom), ostavljaju se da se kuhaju zajedno s hranom, a zatim se uklanjaju prije posluživanja.
Ova je biljka poznata od davnina po svojim brojnim blagotvornim svojstvima: već u starom Rimu dekocije na bazi lovorovog lišća korištene su za pomoć probavi, poticanje apetita i poboljšanje imunološke obrane.
Podsjećamo da se lovor može koristiti u obliku infuzije ili ulja za masažu kao prirodni lijek kod:
Laurus nobilis je sigurna biljka pogodna za ljudsku prehranu. Postoje, međutim, vrste lovora koje su otrovne i nisu prikladne za konzumaciju – poput lovora trešnje koji u sebi sadrži cijanovodičnu kiselinu.
No, iako jestivi, listovi lovora koje kupujemo u supermarketu ostaju tvrdi i teško ih je žvakati čak i nakon višesatnog kuhanja zbog čega se obično uklanjaju prije posluživanja jela.
Osim što ih je teško konzumirati, ako se uzimaju u prevelikim dozama, lovorov list može dovesti do pojave nuspojava koje ne treba podcjenjivati ??- uključujući:
Nadalje, svakodnevna konzumacija lovora, ali prije svega prirodnih pripravaka na bazi ove biljke, kontraindicirana je za trudnice s obzirom na to da lovor sadrži neke aktivne tvari s abortivnom snagom.