Kelj, cvjetača, brokula, kupus – s dolaskom hladne sezone ovo super svestrano i hranjivo povrće vratilo se na naše stolove, koje se može koristiti u mnogim ukusnim receptima, ali nažalost ima nedostatak.
Kada se kuha, otpušta izrazito prodoran miris koji se širi cijelom kućom i koji se često smatra neugodnim.
Ipak, postoje neki trikovi kojima možemo eliminirati (ili barem prigušiti) neugodan miris koji se širi od kuhanja ovog povrća.
Evo nekih:
- lovor – Dovoljno je dodati nekoliko listova lovora u vodu za kuhanje brokule ili kupusa: svojstva ove aromatične biljke neutralizirat će neugodan miris kuhanog povrća. Alternativno, također možete staviti štapić cimeta izravno u lonac.
- limun – U vodu za kuhanje dodajte nekoliko kriški limuna, koje će apsorbirati veći dio mirisa povrća. Limun će također pomoći zadržati svijetle boje brokule.
- ocat – Čak i nekoliko kapi octa, dodanih tijekom kuhanja, može neutralizirati miris kupusa i brokule. Ocat također učinkovito upija pare koje izlaze iz lonca i šire se po kuhinji: samo stavite šalicu s octom blizu lonca.
- kruh – Pokušajte staviti veliku krišku kruha između poklopca i lonca s povrćem: još bolje ako je kruh namočen u malo octa ili limunovog soka, upijat će paru i djelovati kao filter protiv neugodnih mirisa. Također možete pokušati staviti malo krušnih mrvica u lonac.
Sada kada ste se riješili neugodnosti "smrada" brokule, preostaje vam samo da se prepustite pripremanju nekih sezonskih recepata koji maksimalno iskorištavaju ovo povrće.