Ilustracija (Pixabay)
Konzumacija jednog krumpira srednje veličine dnevno je zdrava i ne utječe na zdravlje metabolizma.
Međutim, krumpir je potrebno pripremati na pari ili kuhati, izbjegavajući prebogate začine.
Stoga su kapljica ekstra djevičanskog maslinovog ulja i malo soli idealan način da ih iznesete na stol, pogotovo ako ste na niskokaloričnoj dijeti za mršavljenje.
Idealno bi bilo da ih konzumirate nekoliko puta tjedno, u količinama koje ne prelaze 200 g po porciji.
Krumpir je hranjiva i svestrana namirnica, no postoje situacije u kojima ga je najbolje izbjegavati ili ograničiti njegovu konzumaciju.
Zapravo, krumpir ima visok glikemijski indeks, što znači da može uzrokovati skokove šećera u krvi.
Oni koji boluju od dijabetesa stoga ga moraju umjereno konzumirati i držati razinu šećera u krvi pod kontrolom.
Dio su velike obitelji Solanaceae, koja također uključuje rajčice, paprike i patlidžane. U slučaju alergije ili osjetljivosti na ovo povrće bilo bi najbolje izbjegavati ih jesti.
Oni koji slijede prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata, trebaju izbjegavati krumpir jer je bogat složenim ugljikohidratima.
Isto vrijedi i za one koji slijede dijetu bez velebilja poput paleo dijete u kojoj je krumpir među zabranjenim namirnicama.