ne dopustite da se pokvari

Donosimo trik kako da špinat što duže ostane svjež

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Poznato je kako je špinat hranjivo lisnato povrće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Najpoznatiji je po visokom udjelu željeza, ali i magnezija i kalcija. Dobro ga je jesti sirovog, a posebno je praktičan baby špinat koji se lako uklapa u razne salate. Ipak, stručnjaci kažu kako se blanširanjem špinata poboljšava apsorpcija nekih nutrijenata, poput željeza, piše Index.

Koji god način pripreme odabrali, važno ga je ispravno čuvati jer sigurno vam se više puta dogodilo da ga kupite pa stavite u vrećicu, pa nakon nekoliko dana špinat počne puštati tekućinu i uskoro se pokvari. 

Kod čuvanja špinata važno je spriječiti njegovo stajanje i stvaranje vlage - ili se pobrinite da bude suh ili ga blanširajte i zamrznite. 

Listove špinata operite i dobro osušite. Idealno bi ga bilo čuvati u staklenoj posudi s plastičnim poklopcem kojim se posuda može hermetički zatvoriti. Pripremite papirnate ručnike i krenite slagati slojeve listova špinata. 

Postavite papirnate ručnike na dno posude, pa dodajte sloj špinata, zatim ponovno papirnati ručnik, i tako naizmjence dok ne popunite posudu. Posudu zatvorite poklopcem i stavite u hladnjak.

Na ovaj način špinat može ostati svjež 7-10 dana, što je značajno dulje nego kada se drži u plastičnim vrećicama koje nakupljaju vlagu i potiču njegovo truljenje. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter