Rižoto s piletinom
Da biste dobili kremasti rižoto koji se topi u ustima, potrebno je koristiti odgovarajuću rižu. Najčešće se upotrebljava riža s visokim postotkom škroba poput arborija i carnarolija.
Nemojte zaboraviti niti zagrijati temeljac prije početka kuhinja jer će topla tekućina rižotu dati dubinu okusa, ali i lijepu teksturu.
Na kraju se počastite s malo maslaca i sira koji će jelo transformirati u obrok kao iz najboljih restorana, preporuča portal zadovoljna.hr.
SASTOJCI:
250 g otkoštenog pilećeg zabatka
200 g riže za rižoto
100 ml suhog bijelog vina
30 g parmezana
2-3 češnja češnjaka
1 l pilećeg temeljca
1 žlica maslaca
1 čajna žličica sušenog bosiljka
1 čajna žličica limunova soka
biljno ulje
sol i papar po želji
PRIPREMA:
Zagrijte pileći temeljac.
Papirnatim ručnikom odstranite višak tekućine s otkoštenog pilećeg zabatka.
Narežite piletinu na komade otprilike iste veličine, pa ih prepirjajte na nešto ulja dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Izvadite piletinu iz tave, dodajte po potrebi još ulja i ubacite sirovu rižu. Lagano je tostirajte nekoliko minuta uz često miješanje.
Riži dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
Podlijte rižu s bijelim vinom. Pomiješajte i kuhajte koju minutu dok vino ne ispari.
Potom počnite dolijevati po 2 dl pilećeg temeljaca u tavu uz često miješanje dok riža ne popije svu tekućinu.
Dodavajte temeljac malo-pomalo dok ne potrošite svu tekućinu ili dok jelo ne postane kremasto, ali zrna riže budu al dente. Taj proces obično traje 15 do 20 minuta.
Pri kraju kuhanja vratite u tavu pečenu piletinu, umiješajte maslac i naribani parmezan te začinite solju, paprom i začinskim travama po želji.