Rizi-bizi
Najvenecijanskije od venecijanskih jela zasigurno je risi e bisi, pripremljen od prvog mladog graška. Od guste juhe do jela koje se jede vilicom, svatko ima svojeg favorita, no složit će se da rizi-bizi nikako nije rižoto s graškom.
Većina recepata počinje s lukom koji se pirja u mješavini maslaca i maslinova ulja, a neki će dodati i suhog mesa za bolji šmek. U igri je i temeljac, bilo pileći, teleći ili vegetarijanski. Ako možete naći rižu carnaroli, upotrijebite je ili još bolje – vialone nano, koja će dati kremastiji rezultat zbog obilja škroba.
Na kraju ne zaboravite parmezan, a Talijani dopuštaju i da ubacite i malo maslaca, peršina (ili metvice). Rizi-bizi možete poslužiti s vilicom ili samo sa žlicom, piše portal punkufer.
SASTOJCI:
1,5 l temeljca od graška
1,5 l temeljca od piletine ili povrća
1 kg svježeg graška u lupinama ili 350 g smrznutog
30-60 g maslaca
5 žlica parmezana
2 žlice maslinova ulja
1 luk
3 žlice peršina
225 g riže
sol i papar
PRIPREMA:
Koristite li smrznuti grašak, propirjajte 15 g maslaca i 100 g graška pa izmiksajte u pire s još 15 g maslaca i žlicom parmezana.
Na 30 g maslaca propirjajte luk pa dodajte žličicu peršina. Dodajte očišćeni grašak ili ostatak odmrznutog. Potom umiješajte rižu pa odjednom ulijte temeljce. Prema potrebi dodajte pire od graška i kuhajte oko 15 minuta.
Prebacite u posudu za posluživanje, umiješajte parmezan i pospite peršinom