Kuhajte s glasom istre

RECEPT DANA: Hrskavi i sočni kolač od marelica s medom i đumbirom

| Autor: Dijana Ljubanović
FOTO/IG @gastrostoria

FOTO/IG @gastrostoria


Za punjenje:

  • 6 šalica svježih marelica (bez koštica i narezanih na kriške (ne treba guliti))
  • korica jednog malog limuna (oko ½ žličice)
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • ½ žličica mljevenog đumbira
  • ½ žličica mljevenog cimeta
  • ½ šalice meda

Za preljev:

  • 1 šalica zobi
  • ¾ šalice bijelog brašna
  • 1 žličica cimeta
  • ¼ žličica soli
  • 6 žlica maslaca
  • 3 žlice čistog javorovog sirupa (ili smeđeg šećera *)

Punjenje:

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Lagano poprskajte posudu za pečenje sprejom za kuhanje. U veliku zdjelu ubacite marelice, koricu limuna, kukuruzni škrob, đumbir i cimet. Lagano miješajte dok marelice ne budu ravnomjerno obložene začinima, a zatim lagano umiješajte med. Ulijte u pripremljenu posudu za pečenje.

Preljev:

U srednje velikoj posudi pomiješajte zob, bijelo brašno, cimet i sol. Dodajte kockice maslaca i prstima umiješajte maslac u mješavinu zobi dok se ne počne skupljati i dok komadići maslaca nisu mali. Umiješajte javorov sirup. Posipajte preljev preko marelica.

Pecite u zagrijanoj pećnici dok nadjev ne postane pjenast, a preljev zlatno smeđe boje, 30-32 minute. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter