Ilustracija (Pexels)
Ako volite bogate i kremaste juhe, ova juha od češnjaka i karfiola sigurno će vas oduševiti.
Karamelizirani karfiol u kombinaciji s pečenim češnjakom daje joj nevjerojatnu dubinu okusa, dok se cheddar sir savršeno otapa u vrućoj juhi.
Uz dodatak hrskavih krutona ili prepečenca, svaki zalogaj bit će pravo uživanje. Savršen obrok za hladne dane kad želite nešto zdravo, a opet izdašno!
Zagrijte pećnicu na 200 °C. i lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Na papir poslažite cvjetove karfiola, pokapajte s 1-2 žlice maslinova ulja i obilno začinite solju i paprom. Što se češnjaka tiče, ogulite ga s vanjske strane i odrežite vrh tako da pojedinačni češnjevi češnjaka budu izloženi. Stavite češnjak u komad folije i pokapajte vrh maslinovim uljem, a zatim lagano zamotajte u foliju i stavite na tavu s karfiolom.
Pecite karfiol i češnjak 30-35 minuta, okrećući napola, dok karfiol ne postane zlatan i karameliziran.
Dok se karfiol kuha, dodajte žlicu maslinovog ulja u lonac i stavite na srednju vatru. Kad se ulje zagrije, dodajte luk narezan na kockice i pirjajte 5-8 minuta dok luk ne postane proziran.
Zadnji je korak prije posluživanja miksanje juhe. U veliki blender dodajte luk, pečeni karfiol, pečeni češnjak (kojeg ste jednostavno istisnuli iz ljuske), temeljac, sol i papar.
Miksajte dok ne postane kompaktna, oko minutu, zatim dodajte natrag u lonac i stavite na srednju vatru.
Pustite juhu da lagano zakuha, a zatim umiješajte cheddar sir. Miješajte 10-15 minuta, kušajte i po potrebi dodajte začine.
Ukrasite zelenim lukom i dodatno naribanim cheddar sirom. Poslužite s hrskavim prepečencem ili krutonima.
Dobar tek!