kuhajte s glasom istre

Recept dana: Juha od češna i pečenog karfiola

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ako volite bogate i kremaste juhe, ova juha od češnjaka i karfiola sigurno će vas oduševiti.

Karamelizirani karfiol u kombinaciji s pečenim češnjakom daje joj nevjerojatnu dubinu okusa, dok se cheddar sir savršeno otapa u vrućoj juhi.

Uz dodatak hrskavih krutona ili prepečenca, svaki zalogaj bit će pravo uživanje. Savršen obrok za hladne dane kad želite nešto zdravo, a opet izdašno!

Sastojci

  • 1 velika glavica karfiola, izrezana na cvjetove
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 srednji žuti luk, narezan na kockice
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 235 g naribanog cheddar sira
  • narezani mladi luk po izboru za ukrašavanje
  • krutoni ili tostirani kruh po izboru za posluživanje

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 °C. i lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Na papir poslažite cvjetove karfiola, pokapajte s 1-2 žlice maslinova ulja i obilno začinite solju i paprom. Što se češnjaka tiče, ogulite ga s vanjske strane i odrežite vrh tako da pojedinačni češnjevi češnjaka budu izloženi. Stavite češnjak u komad folije i pokapajte vrh maslinovim uljem, a zatim lagano zamotajte u foliju i stavite na tavu s karfiolom.

Pecite karfiol i češnjak 30-35 minuta, okrećući napola, dok karfiol ne postane zlatan i karameliziran.

Dok se karfiol kuha, dodajte žlicu maslinovog ulja u lonac i stavite na srednju vatru. Kad se ulje zagrije, dodajte luk narezan na kockice i pirjajte 5-8 minuta dok luk ne postane proziran.

Zadnji je korak prije posluživanja miksanje juhe. U veliki blender dodajte luk, pečeni karfiol, pečeni češnjak (kojeg ste jednostavno istisnuli iz ljuske), temeljac, sol i papar.

Miksajte dok ne postane kompaktna, oko minutu, zatim dodajte natrag u lonac i stavite na srednju vatru.

Pustite juhu da lagano zakuha, a zatim umiješajte cheddar sir. Miješajte 10-15 minuta, kušajte i po potrebi dodajte začine.

Ukrasite zelenim lukom i dodatno naribanim cheddar sirom. Poslužite s hrskavim prepečencem ili krutonima.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter