Ilustracija (iStock)
Brzo su gotovi, a odlično se slažu uz pivo!
Težina: srednje
Vrijeme: priprema 45 min, pečenje 20 min
Zagrijati ulje te dodati sjeckanu kapulu i papriku na kockice. Malo propirjati, a zatim dodati meso i nastaviti dalje pirjati te dodati masline, kim i mljevenu ljutu papriku.
Posoliti i popapriti. Pirjati dok ne nestane višak tekućine. Ostaviti nadjev da se ohladi. Umijesiti maslac, sir i brašno i dodati soli. Ako je tijesto pretvrdo, dodati vodu. Staviti u hladnjak na najmanje pola sata.
Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljati ga i rezati krugove promjera 10 cm. U sredinu svakog kruga staviti od 1 do 2 žlice nadjeva. Rubove premazati jajetom, preklopiti i vilicom pritisnuti.
Posložiti empanade na papir za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom i staviti peći na 180° 20 minuta. Ako želite, uz empanade možete poslužiti bilo kakav umak na bazi vrhnja ili jogurta. Mi smo umutili jogurt, svježi sir i malo tabasca.
(Izvor recepta: prekratakdan.blogspot.com)
Težina: jednostavno
Vrijeme: priprema 20 min, pečenje 20 min
Čašom ili kalupom izrežite krugove od lisnatog tijesta. Umak od rajčice začinite solju i paprom. Za vegetarijansku varijantu, sitno narežite povrće i popržite ga na malo ulja.
Na vrh svakog diska lisnatog tijesta dodajte žličicu umaka od rajčice i kockicu mozzarelle. Dodajte povrće za vegetarijance i salamu za nevegetarijance. Na kraju dodajte malo origana i malo ulja. Pecite na 180° 15 minuta.
Težina: jednostavno
Vrijeme: priprema 20 min, pečenje 35 min
Pomiješajte ocat u velikoj zdjeli s medom, senfom i harisom, dodajte rebra i izmiješajte rukama da ih sve začinite, poklopite i ostavite da se marinira sat vremena u hladnjaku.
Rebarca poslagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje, posoliti ih i popapriti te ih peći u zagrijanoj pećnici na 180° oko 35 minuta, povremeno ih okrećući i često premažući marinadom, na kraju kuhanja moraju biti zlatnosmeđa i hrskava. Poslužite ih vruće.
Težina: jednostavno
Vrijeme: priprema 15 min, pečenje 20 min
Razmotajte oba tijesta za pizzu, ostavite ih na papiru u koji su bila zamotana. Narežite ih na trakice, malo ih rastanjite rukama. Prebacite ih s papirom u tepsiju. Trake tijesta premažite umakom od rajčice, posipajte origanom, lagano posolite i pecite na 200° 10 minuta.
Plehove izvadite iz pećnice, štapiće pokapajte s malo ulja, pospite parmezanom i vratite u pećnicu na još 10-ak minuta, prekrivši ih aluminijskom folijom da ne potamne.