(Youtube - Natašine slastice)
Čokoladni raspukanci su zbog svog zanimljivog izgleda i bogatog okusa nezaobilazan dodatak svakom svečanom stolu. Idealan je to recept da s njime počnete blagdansko odbrojavanje. Zanimljiv raspuknuti izgled dobiva se prilikom pečenja. Prije pečenja umaču se u šećer kristal, zatim u šećer u prahu.
SASTOJCI:
200 gr tamne čokolade
80 gr margarina ili maslaca sobne temperature
100 gr šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
200 gr glatkog brašna
1 žlica kakaa
1 žličica praška za pecivo
šećer kristal za valjanje
šećer u prahu za valjanje
Postupak:
Čokoladu istopite na pari i ostavite da se rashladi.
Prebacite ju u zdjelu za miksanje i dodajte istopljeni prohlađeni margarin, šećer i ekstrakt od vanilije, te sve sjedinite mikserom.
Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte na manjoj brzini.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
Ubacite u smjesu sa čokoladom, te nastavite miješati sa špatulom ok se sve sjedini.
Tijesto pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru jedan sat, da se smjesa stegne.
Žličicom vadite smjesu i nastavite dlanovima valjati kuglice. Pravite manje kuglice jer će one narasti.
Prvo kuglicu uvaljajte u šećer kristal, a zatim i u šećer u prahu.
Slažite kuglice u veliku tepsiju od rerne na koju ste postavili masni papir, ali gledajte da ih ne postavite blizu, jer će se prilikom pečenja malo raširiti.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
Kada izvadite, primijetit ćete kako su ispucali što i jeste cilj.
Ostavite ih da se ohlade u tepsiji prije vađenja.
(Izvor: Natašine slastice)