KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Nezaobilazni božićni keksići - čokoladni raspukanci

| Autor: Glas Istre
(Youtube - Natašine slastice)

(Youtube - Natašine slastice)


Čokoladni raspukanci su zbog svog zanimljivog izgleda i bogatog okusa nezaobilazan dodatak svakom svečanom stolu. Idealan je to recept da s njime počnete blagdansko odbrojavanje. Zanimljiv raspuknuti izgled dobiva se prilikom pečenja. Prije pečenja umaču se u šećer kristal, zatim u šećer u prahu.

SASTOJCI:

200 gr tamne čokolade

80 gr margarina ili maslaca sobne temperature

100 gr šećera

2 jaja

1 žličica ekstrakta vanilije

200 gr glatkog brašna

1 žlica kakaa

1 žličica praška za pecivo

šećer kristal za valjanje

šećer u prahu za valjanje

Postupak:

Čokoladu istopite na pari i ostavite da se rashladi.

Prebacite ju u zdjelu za miksanje i dodajte istopljeni prohlađeni margarin, šećer i ekstrakt od vanilije, te sve sjedinite mikserom.

Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte na manjoj brzini.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.

Ubacite u smjesu sa čokoladom, te nastavite miješati sa špatulom ok se sve sjedini.

Tijesto pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru jedan sat, da se smjesa stegne.

Žličicom vadite smjesu i nastavite dlanovima valjati kuglice. Pravite manje kuglice jer će one narasti.

Prvo kuglicu uvaljajte u šećer kristal, a zatim i u šećer u prahu.

Slažite kuglice u veliku tepsiju od rerne na koju ste postavili masni papir, ali gledajte da ih ne postavite blizu, jer će se prilikom pečenja malo raširiti.

Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 10 minuta.

Kada izvadite, primijetit ćete kako su ispucali što i jeste cilj.

Ostavite ih da se ohlade u tepsiji prije vađenja.

(Izvor: Natašine slastice)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter