novosti iz pulskog aquariuma

VIDEO / Ove ribe love i male ptice, šišmiše i zmije, a imaju zanimljivu "tehniku" kako to čine

| Autor: Glas Istre
(Foto: Aquarium Pula video screenshot)

(Foto: Aquarium Pula video screenshot)


Iz pulskog Aquariuma javljaju vijesti o dobrom napredovanju jedne poprilično neobične ribe, koja se između ostalog, hrani i pticama, šišmišima i zmijama.

"U tropski slatkovodni postav našeg akvarija prije godinu dana stigla je Srebrna arowana (Osteoglossum bicirrhosum) s duljinom od približno 15 centimetara. Zahvaljujući optimalnim uvjetima, jedinke su narasle do cca 60 centimetara, a maksimalna duljina koju dosežu je 100 centimetara.
Ova vrsta ima neobičan način hranjenja - većinu vremena provodi plivajući na površini vode, no kako bi ulovila plijen na nisko visećim granama, iskače iz vode. Usta otvara poput pokretnog mosta, a zanimljivo je da ima koštani jezik s okusnim pupoljcima (karakteristika roda Osteoglossum).
Osim za hvatanje plijena, jezik joj služi i za otkrivanje kemijskih signala u vodi pomoću kojih pronalazi izvor hrane i izbjegava grabežljivce. Hrani se rakovima i ribom, kukcima, paucima, a ponekad lovi i male ptice, šišmiše i zmije.
Obitava na području Amazone, a prema IUCN-u ubraja se u najmanje zabrinjavajuće vrste (LC)", javljaju iz pulskog Aquariuma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter