Mogući pulski centar spomenut i u Saboru

U Puli škola za pilote, a ne francuska vojna baza

| Autor: Zoran Oljača
(Foto: Wikipedia)

(Foto: Wikipedia)


Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, postoji mogućnost da se na području vojnog aerodroma u Puli uspostavi centar za obuku pilota borbenih zrakoplova, ali na civilnim avionima Pilatus PC-21. Dakle, nema bojazni da će nad južnim dijelom Istre letjeti borbeni avioni Rafalei. Uostalom, na tom mjestu imamo specijaliziran centar za bespilotne letjelice. Podsjećam i da već sada nad Pulom treniraju civilni avioni zrakoplovne kompanije Swiss, rekao je jučer Glasu Istre istarski župan Boris Miletić.

Tema i za Sabor

Kako smo jučer objavili, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sastao se u utorak u Ministarstvu obrane s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem. Na tom sastanku ministar obrane je pulskom gradonačelniku predstavio mogući plan osnivanja centra o kojemu se pregovara s Francuskom te kazao kako se, bude li potpisan ugovor, neće osnivati nikakva francuska vojna baza, a građani Pule neće biti izloženi buci jer je obuka predviđena na civilnim avionima koji su tiši od putničkih.

O pulskom centru za obuku vojnih pilota bilo je riječi i na jučerašnjem zasjedanju hrvatskog parlamenta. Zastupnica Možemo! Dušica Radojčić, pozivajući se na Srbiju koja je otkrila da je prilikom kupnje francuskih borbenih aviona Rafalea sklopila 11 sporazuma o drugim oblicima suradnje, pitala je, što je sve Vlada potpisala te zašto stanovnici Pule nisu znali do neki dan da će tamo biti vojna baza.

- Prilikom odabira koje ćemo avione kupiti bio je konzultiran nadležni saborski odbor, koji je imao uvid u sve i, koliko se sjećam, apsolutno nitko nije imao ništa protiv. Nema zemlje na svijetu koja je takve ugovore stavila na internet, odgovorio je premijer Andrej Plenković. Dodao je kako u Puli neće biti nikakav veliki centar nego da se radi o ideji škole za pilote.

- Nije valjda da će ljudi u Puli imati probleme da se piloti obučavaju u zračnoj luci, upitao je premijer Plenković, a na opasku zastupnice Radojčić da je njegova Vlada upropastila brodogradnju, naglasio je da je Uljanik, baš kao i »3. maj«, živ isključivo zbog odluka Vlade.

Centar za obuku pilota borbenih aviona, podsjetimo, planira se realizirati s francuskom tvrtkom DCI koja je u mješovitom državnom (francuskom) i privatnom vlasništvu. DCI usluge obuke pilota helikoptera i borbenih zrakoplova radi u suradnji s francuskim Oružanim snagama.

Kontinuitet obuke

Kako je bilo priopćeno iz Ministarstva obrane, interes Hrvatske za osnivanjem takvog centra za obuku je da se omogući kontinuitet obuke hrvatskih vojnih pilota Rafalea. »Naime, povratkom naših zadnjih vojnih pilota s obuke u Francuskoj, francuska strana ispunit će svoju obvezu iz ugovora o nabavi Rafalea o obuci hrvatskih vojnih pilota. Obuka na Pilatusu PC-21 omogućava prijelaz na više tipova borbenih aviona – Rafale, F-16, Eurofighter… što omogućava da u tom centru obuku prolaze i budući piloti tih borbenih aviona. Za sada još nije definiran datum uspostave tog centra za obuku pilota borbenih zrakoplova i o ugovoru se još pregovora«, izvijestili su iz Ministarstva nakon razgovora ministra Anušića s pulskim gradonačelnikom Zoričićem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter