nijemac

Peter Pfreundtner vjerni je pulski posjetitelj, dolazi ovdje već 50 godina

| Autor: Glas Istre
(Foto TZ Pule)

(Foto TZ Pule)


Dana 18. rujna u prostorijama Turističke zajednice grada Pule upriličen je svečani prijem za njemačkog gosta, gospodina Petera Pfreundtnera, povodom njegove vjernosti 50 godina posjećivanja grada Pule. Ova iznimna gesta odraz je dugogodišnje ljubavi i odanosti g. Pfreundtnera prema Puli, čime je postao poseban prijatelj grada. 

Njegova priča započinje 1974. godine, kada je prvi put posjetio ovaj grad sa roditeljima na nagovor prijateljske obitelji iz Njemačke. Tada, kao dvanaestogodišnjak, s obitelji je po prvi puta ugledao more i na njega je to ostavilo dubok trag. Iako su dotad ljeta provodili na jezerima, to ljeto su odlučili dio svog odmora provesti na moru i put ih je doveo u Pulu.

Prvi boravak u Puli počeo je neplanirano pa je stoga i smještaj bilo teže pronaći. Kako se sjeća djelatnici turističke agencije kod stare autobusne stanice uputili su ih na Stoju, no ondje nije bilo slobodnih soba. Na kraju su se smjestili kod obitelji Zamurović, u privatan smještaj na Giardinima, kod koje su boravili dugi niz godina. Peter se sjeća jedne subote navečer kada je na Giardinima bilo na stotine mornara, što je scena koja mu je posebno ostala u sjećanju. Njihova prva domaćica odvela ih je na plažu kod svjetionika na Verudeli, koja je tada postala njihova omiljena plaža u Puli, a i dan danas ostaje mjesto kojemu se rado vraćaju.

Prilikom svojih posjeta Puli, sa suprugom je obišao brojne destinacije u okolici – Cres, Lošinj, čak i Split, a velika im je želja popeti se na vrh Učke, što još nisu stigli napraviti. No, osim prirodnih ljepota i tvrđava koje vole posjećivati dok borave u Puli, Peter posebno cijeni svakodnevni život u Puli. Ističe kako su ljudi ljubazni i kako ovdje lijepo žive. Obitelj se kroz godine uvijek odlučivala za privatni smještaj umjesto hotela, cijeneći osobni kontakt s domaćinima i podržavajući na taj način lokalnu zajednicu. 

Njihova povezanost s Puljanima traje već desetljećima, a od 2020. godine borave kod gospođe Marine Nadenić na čiju se inicijativu i upriličio ovaj prijem. Peter je posebno nahvalio gospođu Nadenić jer im je prava domaćica koja brine o njima, opskrbljuje ih domaćim proizvodima i svim potrebnim informacijama.

Ovom prilikom direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj izrazila je zahvalnost na kontinuiranoj podršci lokalnom turizmu i ljubavi prema našem gradu i zaželjela im još 50 godina dolaska uz knjigu Pule, malvaziju i ostale suvenire za uspomenu. Zahvalila se i gospođi Nadenić, za koju je rekla da je primjer iznajmljivača kakav bi trebao biti i zahvalila joj se na inicijativi. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter