deseto izdanje visualia festivala

Od četvrtka Pula postaje domaćin jednog od najatraktivnijih događanja u regiji. Nove lokacije na Stoji i Verudi

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


Pula će ovaj tjedan ponovno postati domaćin jednog od najatraktivnijih događaja u regiji – Visualia Festivala. Jubilarno deseto izdanje festivala svjetla otvara svoja vrata 19. rujna, a trajat će tri dana, do 21. rujna, pretvarajući pulske ulice i trgove u svijet magije i umjetnosti.

Festival je najavljen jutros na konferenciji za medije, na kojoj su sudjelovali Marko Bolković, idejni začetnik i direktor festivala, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule, te Emina Popović Sterpin, pročelnica za kulturu Grada Pule Novost je da će ove godine, uz brojne lokacije starogradske jezgre, posjetitelji u projekcijama svjetlosnih instalacija moći uživati i na Trgu kralja Tomislava na Verudi te pred Mornaričkom crkvom na Stoji gdje će ih dočekati 3D mapping.

Uz zahvalu svim partnerima, Bolković je podsjetio da je festival pokrenut 2013. godine, no da su dva izdanja morali preskočiti zbog korone. Otkrio je da posjetitelje tijekom ovog izdanja, većeg i sjajnijeg no ikad, očekuje čak 27 instalacija. 

- Kako smo krenuli tada, festival i umjetnost svjetla bili su stvarno nešto novo u Hrvatskoj. Zagreb nam se tu pridružio 2017. kada su pokrenuli svoj Festival svjetla, a drago mi je da od ove godine imamo jedno službeno partnerstvo s njima. Posebno se želim zahvaliti suradnicima bez kojih to ne bi bilo moguće, a oni su: producentica Nicol Rodić, Nikolina Vuković, Andro Bupić i Deni Kukolj jer su više godina podrška i rade na festivalu tijekom cijele godine kako bi se realizirali jedinstveni programi i sadržaji, poručio je Bolković. Kako je najavljeno, ovogodišnji novitet je i aplikacija koja će posjetiteljima služiti kao web mapa.
- Nije to aplikacija koju je potrebno skinuti, već se kod skinira na letku koji vodi na web. Aplikacija je stvarno interesantna jer vas u real time vodi od lokacije do lokacije, možete kliknuti i vidjeti kako se zove svaki umjetnik, kako mu se zove instalacija i eventualno nekakvu dodatnu informaciju. Vjerujem da će to olakšati ljudima da prate sam festival, kazao je Bolković.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Cinkopan Korotaj je izrazila ponos što je pulska turistička zajednica od samog početka podrška festivalu, a od druge godine su uključeni i kao suorganizatori, stoga je, kako je rekla, emotivni moment doseći desetu godinu te nastaviti s ovim kreativnim timom dalje.
- Posebno je velika stvar što naš festival nastaje uz pomoć velike snage domaćeg kreativnog tima i umjetnika koji sa svjetlom stvaraju jedinstvene instalacije. Cilj Visualia Festivala je da imamo program koji će postsezonu dodatno oplemeniti i potaknuti dolaske u naš grad. Definitivno on pruža jedan poseban ugođaj domaćim i stranim posjetiteljima tijekom tri dana te svakako i našim sugrađanima, istaknula je Cinkopan Korotaj.

- Grad stoji iz ovog festivala od prve godine i od prvog dana vjeruje da su udruga Sonitus na čelu sa Markom i grad Pula kao lokacija, dobitna kombinacija za ovaj festival. Stigli smo do desete godine, a program je bogatiji nego ikad. Iza ovog rada ima puno više promišljanja, on zapravo predstavlja više od umjetnosti. Festival ove godine ima također humanitarnu i ekološku konotaciju, navela je Popović Sterpin.

Bogat program uz međunarodne umjetnike

Festival će službeno biti otvoren 19. rujna u 20 sati na Portarati, uz performans svjetlosne skupine Worldbeaters Spark! i njihov "Led Drummers" show. Kako je najavljeno, tradicionalna povorka potom će proći kroz Ulicu Sergijevaca, Danteov trg i Forum, sve do Kandlerove i Titovog parka. U programu sudjeluju i brojni međunarodni umjetnici, a same instalacije će biti upaljene od 20 do 24 sata tijekom sva tri dana festivala.

Na Danteovom trgu, posjetitelji će ponovno imati priliku bacanjem kovanica u fontanu, zaželjeti želju uz čarobni Wishing well, djelo Visualia Group-a, a sav prihod od "želja" biti će doniran udruzi Naš san njihov osmijeh. Njemački duo Hartung&Trenz prikazat će projekciju na temu "Pjesma stvorova Franje Asiškog" na Crkvi svetog Franje, dok će rumunjski umjetnik Radu Ignat postaviti intrigantnu instalaciju "Facelessman" na kraju ulice Serijevaca. U Parku grada Graza, posjetitelji će uživati u instalaciji U oblacima zagrebačkih umjetnika Scuderia, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Festivalom svjetla Zagreb.

Na Forumu će impresivnih pet projekcija transformirat pročelje zgrade katastra, uz radove lokalnih i međunarodnih umjetnika - Jean Sambolec, Undertoon, Nenad Kraljić, V.P.M. i EPER. Na istoj lokaciji, analogna grafoskopska projekcija mađarskog kolektiva Light-Spray Visual, uz pomoć svojih vrhunskih ilustracija koje će projicirati preko svih pročelja, transformirati će cijeli Forum u novi svijet. U Gradskoj galeriji, postavljene su dvije izložbe i to In the shadows, djelo finske umjetnice Anni Laukka, te Shadow series talijanskog umjetnika Alessandra Lupija.

Ni ove godine toranj ispred Katedrale uznesenja blažene Djevice Marije neće ostati u mraku – naprotiv, bit će ukrašen 3D mappingom "Traveller 13"; lokalnih umjetnika Jeana Samboleca i Anie Ladavac, dok će na travnatoj površini pored Katedrale izrasti divovski svjetleći vrt umjetničke skupine Koros Design, imena Under the garden. Na kraju Kandlerove, opet će oživjeti mural Noordung's flight, spektakularna 3D mapirana instalacija domaćeg kolektiva Chtonica Visuals. U Carrarinoj ulica posjetitelji će moći isprobati interaktivnu instalaciju I need a break Visualia Group-a, dok će na Giardinima moći zagrliti drvo - Visualia Tree, interaktivnu instalaciju osmišljenu u radionici Visualia Group-a u suradnji sa Zelenom Istrom.

Na Trgu kralja Tomislava na Verudi, posjetitelji će na zgradi moći zaigrati Pinball - interaktivnu projekciju lokalnih umjetnika Undertoon-a i Sebastiana Banka. Za najmlađe posjetitelje, Titov park ponovno postaje središte zabave, gdje će kroz tri dana festivala moći uživati u aktivnostima za djecu, čaroliji face paintinga, silent discu i brojnim drugim iznenađenjima u organizaciji Zemlje zabave.

Nakon službenog otvaranja u Domu hrvatskih branitelja okupljene će zabavljati DJ Mario Kovač, dok će u petak i subotu za dobru atmosferu pobrinuti DJ-evi na Danteovom trgu u suradnji s Old City barom, i na Portarati u suradnji s Caffe barom Uliks.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter