ŠTIT DOMOVINE PULA 2024

FOTOGALERIJA / Slovenac Jure Majdič pobjednik najvećeg policijskog natjecanja

| Autor: Doria Mohorović


Slovenski policajac Jure Majdič prvi je danas dotrčao s Kamenjaka do Arene i ušao u cilj najvećeg policijskog natjecanja "Štit Domovine Pula 2024" koji se ove godine održao u Puli i Medulinu. Ovom 41-godišnjem Slovencu bila je to treća pobjeda za redom na ovom natjecanju u kategoriji stranih policijskih službenika.

Jaka konkurencija

- Osjećaj je dobar, ali natjecanje je bilo izuzetno teško. Konkurencija je bila jaka, bili su tu međunarodni natjecatelji iz Mađarske, Austrije, Makedonije. Na kraju je bilo 37 km, napravili smo 7 radnih točaka s limitom, ali jako sam zadovoljan s pobjedom. Najteže je svakako bilo trčati. Na kraju zadnjih 10 kilometara noge su me boljele nemoguće, rekao nam je Majdič odgovarajući da nema posebnih priprema za natjecanje, već je u sportu cijeli svoj život.

Rutu sa zadanim točkama prešao je u nevjerojatnih 3 i pol sata. I drugi gladijatori potom su stigli u Arenu i svečano pozdravili hrvatsku zastavu i time odali počast svima onima koji su položili svoj život za Domovinu. Uz najavljeni koncert grupe Vatra u Areni, što je bio poklon MUP-a posjetiteljima, kao i nastupe Policijske klape Sveti Mihovil i tenora Mate Grgata, građani su imali priliku pogledati borbu gladijatora i atraktivne vježbe elitinih specijalaca.

Osim slavodobitnog ulaska Majdiča u cilj, pratili smo kako se prvi spušta po užetu na litici vinkuranskog kamenoloma Cave Romane. Sljedeća točka bila je, dakle, Arena, a do nje je došao u rekordnom roku. Uz trčanje do odredište točke, natjecatelji su morali obaviti razne složene vojno-policijske zadaće, od navigacije, prelaska preko užeta i savladavanja pješačkih prepreka do veslanja te sastavljanja i rastavljanja naoružanja. I sve to s teškom opremom s kojom su trčali od starta - rta Kamenjak.

Kako je istaknuo glavni ravnatelj policije Nikola Milina, osim spomena na stradale policajce u Domovinskom ratu, natjecanje Štit Domovine promovira policijsko zanimanje, ali i predstavlja Hrvatsku kao atraktivnu i sigurnu turističku destinaciju. Andrija Živković, voditelj natjecanja, istaknuo je da se radi o šestom po redu natjecanju koje se ove godine održava u Puli.

Posljednje tri godine natjecanje je međunarodnog karaktera pa se tako od ukupno 89 natjecatelja i natjecateljica MUP-a i OSRH-a, uključilo 11 policijskih službenika stranih policijskih snaga, kao i 6 veterana specijalne policije iz Domovinskog rata.

Kvalifikacije

- Došli smo u Istru u ponedjeljak, dva dana smo imali kvalifikacije. To su, kvalifikacije iz gađanja, precizno gađanje jurišnim puškama i pištoljima, dok smo jučer održali kvalifikacije iz plivanja i veslanja kajakom.

Kada smo zbrojili rezultate sinoć, napravili smo startnu listu i danas je u 13 sati s rta Kamenjaka krenuo start utrke. Pred natjecateljima je bio zadatak prijeći 37 kilometara, noseći 10 kilograma opreme i jurišnu pušku. Trka je naporna, a uspješno moraju savladati 7 radnih točaka, objasnio je Živković.

Istaknuo je da je u natjecanje uključen cijeli MUP, a da se sudionici za ovaj događaj mjesecima unaprijed pripremaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter