PULA MARATHON

Sportsko-rekreativni događaj stiže šesti put u najveći istarski grad. Jedina utrka koja ima cilj u rimskom amfiteatru

| Autor: Doria Mohorović
(Foto: TZ Pula)

(Foto: TZ Pula)


Pula Marathon, jedan od najatraktivnijih sportsko-rekreativnih događaja u regiji, ove godine po šesti put vraća se u najveći istarski grad. U organizaciji Turističke zajednice Grada Pule, AK Maraton 2000 i ISTRun-a, uz podršku Grada Pule i partnera Arena Hospitality Group, manifestacija se održava u petak, kad trče najmlađi, i subotu kad je na rasporedu glavna utrka. Program je najavljen na jučerašnjoj konferenciji za novinare u prostoru pulske Turističke zajednice.

Puno noviteta

- Ove godine imamo šesti Pula Marathon koji ponovo zapravo spaja trčanje i svjetlo. Ponosni smo jer smo uspjeli biti konstantni u organizaciji i tijekom vremena s koronom. Ovogodišnji Pula Marathon je osvježen novim vizualom utrke, a pojedine instalacije Visualia Festivala bit će kao dodatna zanimljivost i atrakcija duž staze kojom ide ruta utrke, istaknula je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule, dodajući da će staza biti oplemenjena instalacijama u sklopu Visualia Festivala. Posebno je naglasila i zamolila sugrađane i posjetitelje da se strpe u prometu te da poprate sve informacije oko posebne regulacije prometa za vrijeme utrka u subotu, a trajat će do 2 sata.

(Foto: TZ Pula)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Glavne utrke trče se u subotu, 21. rujna sa startom prve utrke u 20 sati s razamcima po kategorijama za 5, 10 i 21 kilometara. Start svih utrka planiran je ispred Arene dok je ciljna ravnina u Areni. U 20.20 započinje utrka X-ica, koja zadnja starta. Prijave se privode kraju te se očekuje maksimalni broj sudionika koji bi srušio rekord iz 2019. godine.

?Erik Lukšić iz ISTRun-a, koji stoji iza koncepta »Xica« utrka u Puli, govorio je o organizacijskom dijelu ove manifestacije i nekim novitetima.

- Vrijeme će biti idealno za trkače, bez kiše, a temperatura će biti od 15 do 20 stupnjeva. Podjela startnih paketa bit će u petak od 15 do 22 sata, a u subotu cijeli dan, od 10 ujutro do 19 sati, najavio je Lukšić dodajući da je od planiranih 1.500 startnih brojeva, preostalo još 150 slobodnih. Naglasio je partnerstvo između gradova pobratima Verone i Triera.
- Ono čime se možemo pohvaliti, jedina smo utrka u cijelom svijetu koja ima cilj unutar rimskog amfiteatra. I Rim i Verona imaju startni cilj ispred same arene, dok je naša pulska utrka jedina gdje se trči unutar samog amfiteatra, a i nagrade se dodjeljuju na ovom drevnom mjestu, rekao je Lukšić.

Dječje utrke

Program Pula Marathona počinje već u petak, 20. rujna kada trkači mogu preuzeti startne brojeve te se održavaju i dječje utrke ispred Arene. Utrke za djecu počinju u predvečernjim satima, a razvrstane su po kategorijama i to: od 3 do 4 godine, zatim 5 do 6 godina, 1. i 2. razred, 3. i 4. razred i zadnja kategorija je za djecu koja pohađaju 5. i 6. razred osnovne škole. Dječje utrke se trče na 150 metara do 250 metara i biti će podijeljene za dječake i djevojčice. Glavni nositelj organizacije i partner dječjih utrka je Arena Hosipitality Grupa.

(Foto: TZ Pula)(Foto: TZ Pula)

- Nastojimo kao kompanija djelovati u lokalnoj zajednici te nam je posebna pažnja usmjerena na one najmlađe koji tek počinju stvarati zdrave navike, istaknuo je Andrea Petrić iz Arena Hospitality Groupa. Za dječje utrke, koje počinju od 18.30 sati nadalje, ovisno o kategoriji, nisu potrebne posebne prijave već se djeca i roditelji pridružuju dolaskom ispred Arene.

U ime Grada Pule medijima se obratila pročelnica za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov, istaknuvši da su jako ponosni na utrku.

(Foto: TZ Pula)(Foto: TZ Pula)


- Ona predstavlja dodatnu priliku za promociju grada, a jedinstvenost utrke je cilj u koji se ulazi baš u samom Amfiteataru. Drago nam je da su sudionici ove utrke i naši najmlađi. Želimo da djeca budu od ranih godina u pokretu, a ovom prigodom je to kroz trčanje. Za sam kraj molim sve sugrađane za malo strpljenja u prometu i vidimo se u petak i subotu u što većem broju na Pula Marathonu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter