U PULU STIGLA GRAĐA IZ MUZEJA POSVEĆENOG MORNARICAMA JADRANA

FOTOGALERIJA / Bitnica Sveti Ivan dobiva tropski Aquarium, a utvrda Verudela vrijednu zbirka Sergia Gobba iz Novigrada

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ


U pulsku utvrdu Verudela dopremljeno je gotovo 2.000 predmeta iz novigradskog Galleriona, muzeja posvećenog mornaricama koje su vladale Jadranom u proteklih 300 godina. Tu vrijednu zbirku je njezin vlasnik, Sergio Gobbo, ustupio Aquariumu Milene Mičić čiji je projekt akvarija u austro-ugarskoj utvrdi najbolji primjer kako je jedna od 28 pulskih utvrda stavljena u funkciju i koja privlači velik broj posjetitelja svake godine.

Riječ je o izložbenom materijalu kojeg je Gobbo sakupljao 43 godine. Zbirka je otvorena 2004. u Novigradu, a od 9. svibnja će biti stalni postav pulskog Aquariuma. Od tada će pulski posjetitelji moći razgledati 50 većih maketa do tri metra dužine i preko 300 manjih maketa. Tu su izloženi i razni predmeti vezani uz pomorstvo: knjige, navigacijski instrumenti, nacrti brodova, pomorsko naoružanje (topovi, torpeda, bombe, puške…), fotografije, pomorske odore, alati i uporabne predmete u pomorstvu i još mnogo, mnogo toga.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Druga važna novost u pulskom Aquariumu jest da su dobili od Arena Hospitality Group na korištenje čitav prostor susjedne bitnice Sv. Ivan (baterije San Giovanni). Što znači da tamo više neće biti ponuđene pizze, grill i pašte. Ova fortifikacija je do sada korištena kao prostor za uzgoj, karantenu i praktikum za edukaciju. Prostor jugoistočnog obrambenog rova i dalje će se koristiti za oporavak morskih kornjača, ali se ostatak uređuje za preseljenje čitavog tropskog postava iz utvrde Verudela gdje će na prostoru od 2.500 četvornih metara ubuduće biti isključivo mediteranski postav te će tako postati najveći takav postav u Europi.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Preseljenje u Sv. Ivan dogodilo se pošto su morski psi ubrzano rasli i postali su preveliki za bazene u utvrdi Verudela pa su im napravili novi smještaj u susjednoj fortifikaciji. U Svetom Ivanu bit će koraljni greben, tropska laguna, greben morskog psa te prikazi podvodnog svijeta Južne Amerike, Indonezije i Sjevernog mora.

Dakako, ulaznica za jedan objekt moći će se koristiti i za posjet drugom kada se 9. svibnja stave u funkciju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter