prinova

VIDEO / U pulskom Aquariumu uspješno uzgojena egzotična vrsta morske koprive

| Autor: Glas Istre
(Pexels)

(Pexels)


Pulski Aquarium ima novog, egzotičnog stanara, morsku koprivu iz porodice Pelagiidae, koja inače obitava duž istočne američke obale.

- Predstavljamo još jednu uspješno uzgojenu egzotičnu vrstu režnjaka morska kopriva Chesapeake (Chrysaora chesapeakei) koju smo dobili kao polipe iz Zoološkog vrta Schönbrunn iz Beča. Polipi su počeli strobilirati u prosincu, a trenutno jedinke imaju klobuk promjera 2.5 mm – 10 mm (max 200 mm).

Jedinke se trenutno hrane fitoplanktonom, kolnjacima, artemiom i drugim meduzama. Iako je najraširenija u Chesapeake zaljevu, obitava i uzduž istočne obale SAD-a, a boja klobuka ovisi o lokaciji. U južnom dijelu zaljeva i u otvorenom moru klobuk je crveno-smeđe boje s crvenim prugama, a u sjevernom dijelu zaljeva su uglavnom bijele boje.

Morska kopriva Chesapeake dobila je ime po zaljevu Chesapeake u SAD - u, koji unatoč očitim razlikama (veličina, dubina), dijeli iste probleme i uzroke prekomjernog obogaćivanja hranjivim tvarima sa sjevernim Jadranom. Naime, rijeke donose velike količine hranjivih tvari iz antropogenih područja te pokreću termohalinu cirkulaciju koja određuje putove hranjivih tvari. U Chesapeake zaljevu donos rijeka uzrokuju stratifikaciju mora što suzbija vertikalnu izmjenu i pridonosi smanjenju razine kisika ljeti, navode iz pulskog Aquariuma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter