Imperativ zdrave, organske hrane postao je više od prolaznog pomodarstva, to je postao stil života koji ima sve više poklonika. Zajedno s time je i pojam "superhrane" polako, ali sigurno ušao u naše živote, pa su tako danas uglavnom svi čuli za chia sjemenke, lan ili kakao prah. Trend zdrave prehrane ušao je i u pop kulturu, pa ste tako u brojnim novijim serijama i filmovima mogli čuti kako glavni junaci redovito posjećuju trgovinu Whole Food Market. Upravo je taj lanac, inače uvjerljivo najpopularniji u SAD-u, objavio popis 10 trendova za 2018. godinu kad je u pitanju superhrana.
Za početak, tu je jestivo cvijeće, koje se koristi u prestižnim restoranima i koktelima, a sad će biti još zastupljenije. Popularnost će rasti i raznim "superprahovima", kao što su matcha spirulina ili kurkuma. Isto tako, očekujte veću prisutnost gljiva, poput reishi i chage, a jačat će i utjecaj arapske kuhinje, odnosno namirnica poput metvice, šipka, krastavca te začina poput kardamoma i harisse.
Kako se sve više govori o važnosti zdrave prehrane, tako sve veći broj ljudi želi znati porijeklo i sastav namirnica, što je trend koji će također obilježiti sljedeću godinu. Tzv, high- tech jela su također nešto što možete očekivati (poput mliječnih proizvoda na bazi voća ili ribe na bazi povrća), i to zato što se nastoje istražiti zdravije
alternative postojećim jelima. Ljubitelji grickalica će također doći na svoje, ali u zdravijoj varijanti, kao što je čips od kelja i prokulica ili pak prilagođene verzije popularnih tacosa. Pažnja će se pridavati i minimalnom bacanju hrane, pa ćete sve češće viđati da se jedu dijelovi biljaka koji su se tradicionalno odbacivali. Za kraj, tu je i trend mjehurića u neočekivanim pićima poput kave, ali ovaj put bez dodatnih šećera i drugih štetnih tvari. Zvuči kao hrana s neke druge planete, ali nije, kombinacija je to začina i hrane egzotičnih imena i "super moćnih" nutritivnih vrijednosti. (L. BAGAR)