Ilustracija (Arhiva)
Kako bi osigurali zdravlje i dugovječnost stalno smo u potrazi za supernamirnicama koje svojim nutritivno bogatim sastojcima našem zdravlju daju više. Često čudesna svojstva za zdravlje pripisujemo egzotičnim namirnicama, ali ako se samo osvrnemo u mediteransku kuhinju naših dalmatinskih krajeva naći ćemo pravo blago za zdravlje i dugovječnost. Mediteranska prehrana u samom je svjetskom vrhu najzdravijih načina prehrane, povezana sa značajnim zdravstvenim koristima, uključujući općenito nižu smrtnost, smanjen rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca, raka, dijabetesa, debljine, upalnih bolesti, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, može potaknuti bolji san, očuvati pamćenje i mentalnu bistrinu, ublažiti tjeskobu i depresiju, prenosi Jutarnji list.
Mnoge su namirnice u mediteranskoj prehrani osobito blagotvorne za zdravlje, a među njima je i jedna koja je još uvijek podcijenjena. Raštika (rašćika, raštan, lat. Brassica oleracea acephala) smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a iznimno bogata vitaminima i mineralima, ali još je uvijek podcijenjena u usporedbi s keljem, kupusom, blitvom ili špinatom.
Raštika je izuzetno poželjna u ženskoj prehrani jer je bogata flavonoidom maempferolom. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 posto manje šanse za rak jajnika ukoliko unose dovoljne količine ovih flavonoida.
Tradicionalno se uzgaja u Dalmaciji, osobito u Dalmatinskoj zagori i na otocima, dok je na kontinentu ima na zelenom djelu tržnica.
- Raštika (Brassica oleracea) je mediteransko povrće iz porodice kupusnjača. Upravo u zimskim mjesecima ima najbolji okus. Možemo je nazvati "supernamirnicom" zbog iznimnih nutritivnih svojstava. Kao i sve povrće iz skupine kupusnjača (kelj, brokula, cvjetača) sadrži sumporne komponente koje imaju antikancerogeno djelovanje. Bogata je beta karotenima luteinom i zeaksantinom koji čuvaju naš vid. Obiluje mineralima kalcijem, kalijem, magnezijem, cinkom i željezom koji su važni za zdrave i čvrste kosti. Izvanredan je izvor vitamina C, E, K i folne kiseline. Raštika je niskokalorična namirnica (jedna kuhana šalica ima samo 49 kcal). Najviše nutritivnih svojstava zadržava kratkim kuhanjem na vodenoj pari. Zadnjih godina postaje popularna u gastronomiji širom svijeta i vrijeme je da pomalo zaboravljenu raštiku uvrstimo na naš jelovnik - kaže dr. Diana Petričević, liječnica obiteljske medicine i nutricionistica te autorica knjige Mediteranskom prehranom do zdravlja.
Pravilna priprema raštike ključna je za očuvanje maksimalne količine hranjivih tvari. Kao i ostalo povrće, raštiku se savjetuje što kraće kuhati; najbolje pet minuta kuhati je a pari kako bi vlakna omekšala i kako bi se povećala njezina probavljivost, a istovremeno očuvali hranjivi sastojci. Raštika se jede i sirova. U Dalmaciji se najčešće kuha s kaštradinom, ali se dobro slaže i s ribom. Često se stavlja u pesta ili druge umake. Prije konzumacije, listove raštike treba temeljito oprati pod mlazom hladne vode, ali ju ne treba natapati u vodi jer tako gubi vitamine topljive u vodi. Raštika će svježa ostati u hladnjaku i do pet dana. Čuvajte je tako da ju prozirnom folijom i maksimalno istisnete zrak. Tako neće uvenuti, požutjeti i izgubiti vrijedne sastojke.