Ilustracija (Pixabay)
Zahvaljujući prisutnosti mineralnih soli i drugih važnih elemenata, postoje brojna korisna svojstva za naš organizam:
Fitosteroli u velikim količinama pomažu u održavanju niske razine kolesterola, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Kalcij je izvrstan izvor za zdravlje kostiju, a konzumiran u pravim količinama štiti žene od rizika od razvoja osteoporoze.
Sjemenke sezama preporučuju se i trudnicama i dojiljama, kao i osobama alergičnim ili netolerantnim na laktozu.
Sve te hranjive tvari pomažu u jačanju imunološkog sustava, sprječavajući nastanak bolesti i infekcija.
Također se čini da pogoduju ponovnom balansiranju funkcija organizma oslabljenog mučninom, povraćanjem i glavoboljom.
Zahvaljujući selenu suzbija se djelovanje slobodnih radikala, uz pozitivne učinke na cijeli organizam.
Nezasićene masne kiseline smanjuju mogućnost razvoja specifičnih tumorskih patologija.
Zahvaljujući kolagenu i elastinu, jedenje ovih sjemenki pomaže održati kožu mladom i ojačati kosu.
Drugi minerali sadržani u sezamu, poput fosfora, magnezija i kalija, dobri su i kao dodatak prehrani djece s poteškoćama u rastu.
Kao i kod sjemenki bundeve, ne preporučuje se prekoračenje 2 žlice dnevno.
Na taj način ne riskirate da pretjerate, ali imate priliku u potpunosti usvojiti sva svojstva ove mikronamirnice.
Sjemenke sezama su vrlo kalorične: sadrže 570 kalorija na 100 grama proizvoda.
Osim što su vrlo kalorične, ove sjemenke mogu izazvati alergije, a rizik je još veći kod djece mlađe od 2 godine.
Ovo se također odnosi na subjekte koji su iskusili reakcije na druge uljarice.
U fazi pečenja mogu se stvoriti kancerogene tvari, stoga pazite da ne zagore.
Posljednje upozorenje odnosi se na ulje sjemenki, koje bi moglo imati laksativni učinak ako se koristi u velikim količinama.