Pojačivač okusa

Čili papričica bitan je sastojak brojnih kulinarskih tradicija. Evo kako ju najbolje koristiti

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Obilježena ljutim okusom, zbog prisutnosti kapsaicina, čili papričica nije samo pojačivač okusa, već ima i korisna svojstva za zdravlje, poput sposobnosti stimuliranja metabolizma i poboljšanja cirkulacije krvi.

Danas su čili papričice dostupne u širokom rasponu sorti, od najslađih do najljućih, svaka sa svojim profilom okusa i specifičnom upotrebom.

Kako koristiti čili papričicu u kuhanju

Nakon što se osuše, čili papričice se mogu nasjeckati ili izmrviti i čuvati u staklenim teglama daleko od svjetlosti.

Ostavljanjem dvije žlice osušenih i izmrvljenih čilija dva tjedna da se maceriraju u 500 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobiva se ulje izvrsnog okusa.

Svježe papričice možete konzervirati u ulju nakon što ih ostavite da maceriraju 24 sata prelivene krupnom soli i octom u posudi.

Zatim ih je potrebno ostaviti da se ocijede i premjestiti u sterilizirane staklenke u koje se ulijeva maslinovo ulje dok se čili potpuno ne prekrije.

Staklenke stoga moraju biti dobro zatvorene čistim i steriliziranim čepovima.

Konzerve će biti gotove nakon mjesec dana, ali mogu stajati u smočnici bez problema i cijelu godinu.

Jedan od najpopularnijih načina korištenja čili papričica je priprema ljutog umaka.

Jednostavno nasjeckajte svježe čili papričice na sitno, pomiješajte ih s maslinovim uljem, češnjakom i soli i ostavite nekoliko sati da se okusi prožmu.

Ovaj umak savršen je za prilog mesu s roštilja, ribi ili jednostavno za dodatno obogaćivanje jela od tjestenine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter