Ilustracija (Pexels)
Pečeni, kuhani, prženi ili u obliku pirea – krumpir je nezaobilazan sastojak u kuhinji i temelj brojnih omiljenih jela. No, svi znamo koliko može biti frustrirajuće kada prebrzo omekša, proklija ili istrune, postajući neupotrebljiv.
Srećom, postoji metoda koja će vam pomoći da krumpiri ostanu svježi puno dulje i da se ne pokvare tako brzo.
Ako želite da krumpiri ostanu svježi mjesecima, postoji tradicionalna metoda skladištenja koja se koristi već stoljećima – skladištenje u zemljanoj jami.
Potrebno je iskopati spremnik u zemlji i obložiti ga žičanom mrežom kako bi se zaštitili od miševa i drugih štetnika. Krumpiri se zatim spremaju u drvenu kutiju, koja se stavlja u jamu.
Povrh toga dodaje se sloj slame debljine najmanje 10 do 20 centimetara, koji stvara savršeno prirodno skladište s optimalnom vlagom i temperaturom.
Ovom metodom krumpiri mogu trajati mjesecima bez kvarenja, a koristi se i za čuvanje drugog korjenastog povrća poput mrkve i repe.
Naravno, ne posjeduje svatko vrt u kojem može primijeniti ovu tehniku, no postoje i druge praktične metode koje će produljiti svježinu krumpira.
Ako imate veći balkon, možete koristiti posebne vreće za uzgoj krumpira. One omogućuju cirkulaciju zraka i sprječavaju nakupljanje vlage, čime se smanjuje mogućnost kvarenja.
Ako nemate balkon, najbolje mjesto za čuvanje krumpira je tamno, suho i hladno područje u stanu. Idealno bi bilo da temperatura bude između četiri i deset stupnjeva. Ostava, podrum ili donji dio kuhinjskog ormarića odlična su opcija.
Krumpiri moraju “disati”, stoga ih uvijek čuvajte u papirnim vrećama, drvenim kutijama ili mrežastim vrećicama.
Uz ove jednostavne trikove, vaši krumpiri ostat će svježi puno dulje, a vi ćete uvijek imati savršen sastojak za svoja omiljena jela.