Tradicionalna nagrada

ISTRIANA Priznanja svim borcima na prvoj liniji protiv COVID-a

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Arhiva

Arhiva


Ove će se godine po trinaesti put zaredom održati dodjela nagrade Istriana. Koliko je broj 13 (ne)sretan, upitno je, no tradicija se ovdje unatoč teškoj godini i dobro poznatoj situaciji nastavlja, ali na posve drugi način.

- Bit će to jedna sasvim posebna Istriana, kako je i zaključilo povjerenstvo. Ove se godine neće, kao od 2008. naovamo, ova nagrada dodjeljivati pojedincima iz područja kulture, glazbe, zdravstva, znanosti i obrazovanja, gospodarstva i sporta, već svima onima koji su proteklih mjeseci, od kraja veljače naovamo bili na prvoj liniji borbe protiv COVID-a-19. Istriana će ići Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, Crvenom križu Istarske županije, Nastavnom zavodu za Hitnu medicinu Istarske županije, Službi civilne zaštite Istarske županije, Istarskim domovima zdravlja, Vatrogasnoj zajednici Istarske županije, Policijskoj upravi istarskoj, Gorskoj službi spašavanja Istarske županije te Arena Hospitality Groupu. Ta priznanja neće biti uručena voditeljima ovih službi, već onima koji su radili na prvoj liniji.

To su ljudi koji 24 sata dnevno, zbog koronavirusa rade duge i naporne smjene, oni su naprosto stup zdravstvenog sustava. Oni su jednostavno heroji situacije koja nas je snašla i ovo je zapravo naš mali doprinos da im izrazimo zahvalnost, da naučimo iz njihova primjera što su hrabrost, optimizam i međusobna podrška, kazao je Daniel Sponza, inicijator nagrade, inače novinar Hine.

Objašnjava i da je Arena Hospitality group tijekom ožujka, travnja i svibnja, odmah po nastanku krizne situacije poduzela niz aktivnosti kako bi pomogla lokalnoj zajednici da se nosi s novim okolnostima. Sufinancirali su kupnju uređaja za dezinfekciju prostorija UVDI-360 za Opću bolnicu Pula, te dodatno donirali i LCD televizore namijenjene pacijentima, pripremali su više od 100 paketa za ručak dnevno tijekom više od dva mjeseca za lokalno bolničko osoblje, pomagali su u pripremi i čišćenju novih bolničkih prostora u trajanju više od mjesec dana.

Sponza je istaknuo da su ovu inicijativu o dodjeli nagrade objeručke prihvatili članovi povjerenstva i svi gradonačelnici, koji će i dodjeljivati Istrianu.

Sama dodjela nagrade bit će 18. prosinca u kongresnoj dvorani hotela Park Plaza Histria, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Ranijih je godina o svakom laureatu bio prikazan po jedan videozapis, a ove godine će biti samo jedan zajednički videozapis, kazao je Sponza, ističući da će program biti kratak, a nastupit će mladi istarski pjevač Tedi Grubica.

Manifestacija će se kao i do sada održati uz pokroviteljstvo Istarske županije i svih gradova, a generalni sponzor je Istarska kreditna banka Umag.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter