dvigrad blues festival

Cjelodnevna blues svetkovina ove nedjelje u Kanfanaru, dolazi osam grupa iz Velike Britanije, Italije, Srbije i Hrvatske

| Autor: Tea Tidić
Cek & The Stompers (Foto Gianluca Soncina)

Cek & The Stompers (Foto Gianluca Soncina)


Četvrtu godinu zaredom, Kanfanar ponovo postaje centar bluesa, a to će se dogoditi ove nedjelje s početkom jušto/točno u podne, kad kreće 4. Dvigrad Blues Festival, jednodnevna blues svetkovina u maniri američkog juga i starih seoskih fešta, koja će ugostiti čak osam glazbenih sastava iz Velike Britanije, Italije, Srbije i Hrvatske.

Koncertni maraton

Sve do 22 sata, u parku na glavnom trgu u Kanfanaru, posjetitelje očekuje pravi koncertni maraton, na kojem će nastupiti legendarni britanski Nine Below Zero, jedni od pokretača otočkog bluesa, predvođeni Dennisom Greavesom i jednim od najboljih svjetskih usnoharmonikaša Markom Felthamom. Potonji je svirao s brojnim svjetskim zvijezdama kao što su Joe Cocker, Robbie Williams, Rory Gallagher, Oasis, Talk Talk, Nazareth, Paul Young, Annie Lennox, Zucchero i drugi.

Uz njih tu su i vrsni Cek & Stompers, koji su vrlo cijenjeni u SAD-u, Bad Week iz Novog Sada, Sunnysiders iz Splita, Toro & Milazzi iz Italije, odakle dolazi i Gianni Massarutto & Bluesiana, te domaćini Edi East Trance Blues, pojačani s renomiranim Krešom Oremušem, koji je postao praktično član benda i Mamuti.

- Za razliku od nekih prethodnih godina kada se tražilo izvođače, ove se godine moralo truditi u izabiru brojnih ponuda, pa je ovogodišnja line up lista daleko najbogatija. Naravno i ove će se godine održati Harp Challenge, gdje će svoje vještine pokazati svi prisutni usnoharmonikaši, možemo reći svjetska elita, ali i gosti koji dolaze na ovaj nastup iz svih krajeva Istre, a i Kvarnera.

Ovo takmičenje svake godine izaziva sve više pažnje, a ova je edicija najjača do sada po kvaliteti glazbenika. Naravno, pola će sata biti poklonjeno i istarskim etno glazbenicima, pravim domaćim »blueserima«, rekao nam je Edi Maružin iz Udruge Gustafi, koja je uz Općinu Kanfanar organizator ovog festivala, uz pomoć Istarske županije - Odjela za kulturu i zavičajnost, Turističke zajednice IŽ i HDS/ZAMP-a.

Uz dobru glazbu, bit će tu i ekskluzivna ponuda vina i hrane. Za vrijeme trajanja festivala trajat će i treći Skup Natprirodnih vinara Istre, kojega će ove godine pojačati dva gosta, svjetski renomirani vinari iz Slovenije, Marko Fon i vodeći biodinamičar Slovenije Radovan Šuman. Domaće snage su Clai, Dvorić, Ghira, Lunika, Makino, Piquentum, Rawino, Reset i Šuran, a sve to će zasigurno zadovoljiti ljubitelje prirodnih, maceriranih, biodinamičkih, organskih, orange, amber i sličnih vina.

Gostovanje chefa Tvrtka Šakote

Također, najavljeno je i gostovanje jednog od najvećih chefova hrvatske, Tvrtka Šakote iz NAV-a. Za one kojima nisu čevapčići preferirana opcija, kuhati će tri jela iz svoje kolekcije, jedno posvećeno istarskom boškarinu, jedno banijskoj svinji šara i jedno vegetarijansko jelo.

Kao i na svim prijašnjim izdanjima, ulaz na Dvigrad Blues Festival je besplatan. Organizatori napominju da se i slučaju kiše festival održava prema najavljenom programu, a prostor će biti natkriven.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter