ZAGREB

Dodijeljeno 12 ugovora knjižnicama za potporu uključivosti čitatelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je u četvrtak u NSK 12 ugovora o bespovratnim sredstvima knjižnicama - uspješnim prijaviteljima Poziva "Čitanjem do uključivoga društva", ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna, kojima će se, među ostalim, nabaviti i bibliobusi.

Svrha poziva "Čitanjem do uključivoga društva" je povećanje socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, povećanje dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se potiče čitanje i razvijaju čitalačke kompetencije pripadnika ciljanih skupina.

Iza službenoga naziva su oni kojima knjiga nije bila dostupna

Istaknuvši kako je raduje ovaj događaj, ministrica Obuljen Koržinek objasnila je na svečanoj dodjeli ugovora narodnim knjižnicama u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) kako su iza naslova "Čitanjem do uključivoga društva" oni kojima knjiga do sada nije bila dostupna zbog različitih razloga, poput udaljenosti od mjesta u kojima su knjižnice ili zbog njihove socijalne isključenosti.

Sada će pak, zahvaljujući pokretnim knjižnicama - bibliobusima, knjige biti dostupne mnogima kojima do sada to nije bilo omogućeno. Ministrica je obećala da će, pritom, Ministarstvo kulture skrbiti da odabir knjiga bude vrstan i raznovrstan.

Istaknula je da će dodijeljeni ugovori u Godini čitanja pridonijeti i ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. za razdoblje do 2022., upravo u svrhu sustavnoga djelovanja na promociji i afirmaciji čitanja, odnosno razvoju kulture čitanja i pismenosti u Republici Hrvatskoj. 

Ukupna financijska alokacija ovoga poziva je 41 milijun kuna, od kojih je odabranim programima skupine aktivnosti A dodijeljeno 35 milijuna kuna bespovratnih sredstva, a 85 posto tog iznosa osigurano je iz Europskoga socijalnog fonda (ESF-a) u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020., prioritetne osi 2 "Socijalno uključivanje", dok je Ministarstvo kulture  i medija osiguralo obvezni udio nacionalnoga sufinanciranja od 15 posto.

Na svečanoj dodjeli u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bili su i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan. 

Državni tajnik Jelić smatra da će dodijeljeni ugovori pridonijeti kvalitetnijem obrazovanju, podizanju čitalačke pismenosti i to po načelu regionalne usklađenosti.

Luka Bogdan je pak istaknuo kako će ovim ugovorima knjige postati dostupne za više od 4700 osoba, među kojima je i 3300 djece i mladih.

Obojica su izrazila opredijeljenost svojih institucija za nastavak suradnje na takvim projektima.

U ime dobitnika bespovratnoga novca za podizanje kvalitete rada narodnih knjižnica i njihove dostupnosti svima zahvalila je ravnateljica Knjižnice Marka Marulića u Splitu Grozdana Ribičić.

Napomenula je da će, zahvaljujući iskazanom im povjerenju neke knjižnice početi, a neke nadograđivati lijepu priču o dostupnoj knjizi.

Ustvrdila je da se u vrijeme pandemije i elementarnih nepogoda knjiga pokazala kao mentalna potpora i sigurno utočište ljudima, posebice ona tiskana, a narodne knjižnice kao važan dio društva.

Zaključila je kako knjižnice i knjižničari postižu još veće uspjehe zahvaljujući potpori Vlade i mjerodavnoga ministarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter