4. Bembo Fest

Produkcije iz miljea nezavisnih kazališta pred brojnom publikom

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Predstave »Stonoga Goga« zagrebačkog Teatra Poco Loco i »Pizza s Krešom« iz produkcije zagrebačkog Kazališta Knapp obogatile su ovotjedni program 4. Bembo Festa – Festivala malih formi nezavisnih kazališta u Balama.

U četvrtak navečer brojna je publika aplauzima ispratila ansambl predstave »Pizza s Krešom« autora, redatelja i dramaturga Roberta Kurbaše, a koji je i glumio u predstavi uz poznatog televizijskog urednika i novinara Krešimira Miška te mladu glumicu Niku Levak. Predstava »Pizza s Krešom« za koju će Kurbaša u jednom intervjuu reći da »nije komedija situacije, nego komedija u kojoj duhovitima nije do šale«, inspirirana je kultnim američkim filmom »Moja večera s Andreom« koji je Louis Malle režirao 1981.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

U predstavi koja promišlja teme smisla života i ljudskih težnji u potrazi za univerzalnom srećom, Kurbaša i Mišak, poznati kazališni i televizijski glumac i poznati novinar »s ruba znanosti« zamijenili su uloge, odnosno identitete. Kurbaša je u predstavi novinar Krešo, nevjerojatno dojmljiv i prirodan na sceni, a Mišak glumi glumca Robija, i zaslužuje sve pohvale za nimalo laku ulogu, a posebno uvodni i završni monolog kojim je otvorio i zatvorio »Pizzu s Krešom«.

Visoka koncentracija

Valja istaknuti i da je riječ o predstavi koja traži visoku koncentraciju i glumaca na sceni i gledatelja, a »Pizza s Krešom« svoju je kazališnu misiju ispunila i na otvorenoj sceni u Balama na Bembo Festu.

Veliki pljesak najmlađih gledatelja, njihovih roditelja, djedova i baka, dobila je i u srijedu navečer »Stonoga Goga« Andrijane Grgičević u režiji Renate Carole Gatice u kojoj su igrali Tena Pataky, Maja Katić i Filip Sever. Glumci Teatra Poco Loco izveli su poučnu priču o šumi i malenim šumskim životinjama uz puno glazbe, pjevajući i svirajući uživo.

U središtu priče »Stonoga Goga« – a riječ je o tekstu koji je nagrađen na 9. festivalu Mali Marulić – je modna ovisnica Goga, koja za svaku nogu bira drugačiju cipelu. Ona uživa u japankama, štiklama, čizmama i šlapama sve dok je susret s jednom gladnom pticom ne opameti…« Predstava, koja promiče vrijednosti prijateljstva te ukazuje na važnost pomaganja i empatije, nastala je u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka Split.

Naredni tjedan, 4. Bembo Fest, uz besplatan ulaz u četvrtak, 22. kolovoza u 21 sat na Trgu Tomaso Bembo, donosi predstavu zagrebačkog Planet Arta »Tko je ovdje lud« D. R. Sandersona u režiji Marka Torjanca, koji tu glumi uz Nataliju Đorđević.


Podijeli: Facebook Twiter