bembo fest

Fantastična kazališna zabava uz "Prekid preko veze" i dječju predstavu "Koliko je duga jedna priča"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Press)

(Foto: Press)


Odlični glumci Filip Detelić, Petra Kurtela i Matija Šakoronja, Puljanka Elizabeta iz prvog reda gledališta, zabavna i duhovita kazališna priča puna urnebesnih zapleta i fantastična publika koja je uživala i od srca se smijala od početka do kraja predstave - obilježili su sinoćnji program 4. Bembo Festa – Festivala malih formi nezavisnih kazališta u Balama. Na Trgu Tomaso Bembo uprizorena je predstava „Prekid preko veze“ Kazališta Moruzgva. Prema odličnom tekstu Tristana Petitgirarda predstavu je majstorski režirao Krešimir Dolenčić.

Od prve sekunde u predstavi maestralni Filip Detelić glumi Eugena, agenta koji vodi neobičnu agenciju za prekidanje veza, odnosno „prekida s osobom u tuđe ime za 'šuške', naravno. On je zapravo Erik Majer, bivši, dugogodišnji dečko prpošne Đurđe, koju igra sjajna Petra Kurtela. Sreo ju je slučajno, kada ga je u njen stan da prekine u njegovo ime s njom poslao njen sadašnji partner Vinko, na sceni totalno otkačeni Matija Šakoronja. No,Vinko se predomislio. I na sceni sve pršti od duhovitih zapleta, raskošne glumačke igre i fantastičnih improvizacija, a publika se gromoglasno smije od početak do kraja predstave. Dobra zabava na pozornici i u gledalištu.

O tome kako je nastao ovaj urnebesno zabavan i mudar, pitak i nikako plitak, kazališni tekst, njegov autor Tristan Petitgirard, kaže: „U ovo užurbano doba, posebice u velikim gradovima gdje je vrijeme od suštinske važnosti, pojavili su se novi načini pronalaženja partnera. Od sada, oni koji traže srodnu dušu (ili druženje za jednu noć) prolaze kroz 'Speed Dating', 'Quiet Dating', pa čak i susrete putem web kamere. Ovi 'poluparovi', koji stavljaju sudbinu na čekanje, rezultirali su mnoštvom veza, često prolaznih. Ali što se više susrećemo… Također je i više prekida. I, iako neki sada znaju kako zavesti u 7 minuta, još uvijek je teško reći: 'Gotovo je!' Stoga je došla ideja o romantičnoj komediji o prekidu… točnije, post-romantičnoj komediji. Doista, tko od nas se nije našao u ovoj situaciji? Prekid veze je sastavni dio ljubavne priče iako je to njen kraj. Bez obzira na to što nije vodič za raskid (autor odbija svaku odgovornost u slučaju povećanja broja prekida tijekom izvedbi), ova predstava je prije svega prilika da se smijemo sebi i našim teškoćama u ugađanju i komunikaciji jedni s drugima. Ne zaboravljajući da se uvijek zahvaljujući prekidu može roditi nova ljubav.“

Preksinoć, u srijedu 28. kolovoza, u Balama je uživala je i najmlađa festivalska kazališna publika. U programu Malog Bemba namijenjenog djeci gostovala je kultna predstava „Koliko je duga jedna priča“ Sunny Sunninsky. Riječ je o produkciji Kazališta lutaka Zadar, u kojoj su već gotovo 20 godina na sceni Vjera Vidov i Dragan Veselić, koji uz puno mašte i pet zidarskih metara glumački vješto „mjere“ poznatu bajku o "Caru, pjetliću i zlatniku". Kroz ovu predstavu, koja je premijerno odigrana 18. srpnja 1996., cilj je probuditi osjećaj za pravednost i postojanost u svojoj namjeri.

Naredni tjedan završava ovogodišnji 4. Bembo Fest, a na programu su dvije predstave. U srijedu, 4. rujna u 20 sati u programu Malog Bemba igra monodrama za djecu Divne Stojanov "Eiffelov toranj ili kako se gradi karakter" u režiji redateljice Ivane Peroš i izvedbi glumice iz Pule Romine Vitasović Lučić. Predstava je nastala u produkciji kazališne družine Rondo, scenografkinja je Breza Žižović, pulska likovna umjetnica, a autorica glazbe i songova Mirjam Vukašin. Veliki finale 4. Bembo Festa bit će u znaku pulskog Teatra Naranča. Zbog velikog interesa publike 5. rujna u 21 sat bit će ponovno uprizorena hit-komedija „Kako preživjeti punicu” Gorana Mihovilovića u režiji Majkla Mikolića, u kojoj glume Majkl Mikolić, Mathilde Vukosavljević, Vlatka Rubil i Matilda Nikić.

Ovogodišnji Bembo Fest održava se u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. Na festivalskoj pozornici na Trgu Tomaso Bembo Festival predstavlja recentne predstave nezavisnih kazališta, a ove godine u središtu su komedije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter