4. Bembo Fest

U srijedu "Stonoga Goga", a u četvrtak "Pizza s Krešom" na Trgu Tomaso Bembo u Balama

| Autor: Glas Istre
Stonoga Goga

Stonoga Goga


Zanimljiv kazališni program i ovaj tjedan, uz slobodan ulaz, očekuje publiku u Balama na 4. Bembo Festu – Festivalu malih formi nezavisnih kazališta. U srijedu, 14. kolovoza s početkom u 21 sat na Trgu Tomaso Bembo u programu Malog Bemba igra višestruko nagrađivana predstava za djecu „Stonoga Goga“ zagrebačkog Teatra Poco Loco. U četvrtak 15. kolovoza u 21 sat na festivalskoj pozornici gostuje komedija „Pizza s Krešom“ autora, redatelja i dramaturga Roberta Kurbaše, iz produkcije zagrebačkog Kazališta Knapp, u kojoj uz Kurbašu glume Nika Levak i Krešimir Mišak, široj publici najpoznatiji kao urednik i voditelj televizijske emisije „Na rubu znanosti“.

Tekst za predstavu „Stonoga Goga“, namijenjenu djeci u dobi od 3 do 10 godina, napisala je Andrijana Grgičević, redateljica je Renata Carola Gatica, a igraju Tena Pataky, Maja Katić i Filip Sever. Glumci Teatra Poco Loco izvode poučnu priču o šumi i malenim šumskim životinjama uz puno glazbe, pjevajući i svirajući uživo. „Tekst 'Stonoga Goga', nagrađen na 9. festivalu Mali Marulić, govori o modnoj ovisnici Gogi, koja za svaku nogu bira drugačiju cipelu. Ona uživa u japankama, štiklama, čizmama i šlapama sve dok je susret s jednom gladnom pticom ne opameti…“ Predstava, nastala u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka Split, na 1. InPuT Festu u Karlovcu 2022. nagrađena je za najbolju ukupnu likovnost, a nagrada je dodijeljena autoricama scenografije Renati Caroli Gatici i Florenciji Troisi. „Stonoga Goga“ 2023. je bila dio programa Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja “Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi”, nacionalnog dopunskog programa u vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

U četvrtak je pozornica 4.Bembo Festa rezervirana za „Pizzu s Krešom“, komediju inspiriranu kultnim američkim filmom „Moja večera s Andreom“ s početka osamdesetih, koja promišlja „tematiku smisla života ljudskih težnji u potrazi za univerzalnom srećom“. Prema najavama „spoj glumačkog i kazališnog umijeća s televizijskim iskustvom, glavni su sastojci ove predstave“. Redatelj, autor i dramaturg navedene kazališne uspješnice je glumac Robert Kurbaša, a u uz njega u predstavi igraju mlada glumica Nika Levak i poznati televizijski novinar koji se bavi graničnim područjima ljudskog znanja Krešimir Mišak.

„Dvoje ljudi koji pripadaju intelektualnoj eliti našeg suvremenog društva svoje stavove o životu iznose na 'obdukcijski stol intelekta' u jednoj kvartovskoj pizzeriji. Pa ipak možda nisu svjetonazorski stavovi to što traže ,nego prava i na ispravan način postavljena pitanja o prirodi ljudskog bića i njegovom mjestu u univerzumu. U ovom kazališnom komadu s tri lika njih će zasigurno biti puno i bosti će upravo tamo gdje treba izazivajući kod gledatelja reakciju koja nam je u ovom 21. stoljeću geostrateških,političkih,ekonomskih,moralnih i etičkih, religioznih i duhovnih previranja potrebna kako bi se što bolje pripremili za ono što nam tek dolazi…“, najavljuju predstavu iz Kazališta Knapp.

Ovogodišnji 4. Bembo Fest – Festival malih formi nezavisnih kazališta održava se do 5. rujna 2024. u Balama u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. Na radost kazališne publike Bembo Fest na čarobnoj festivalskoj pozornici na Trgu Tomaso Bembo predstavlja recentne predstave nezavisnih kazališta, a ove godine u središtu su komedije.

Više informacija o programima možete pronaći na društvenim mrežama – Facebook stranicama Teatra Fort Forno, te stranicama Općine Bale – Valle https://www.opcina.bale-valle.hr i Turističke zajednice općine Bale – Valle https://www.bale-valle.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter