DANI SRPSKE KULTURE

Predstava u Istarskom narodnom kazalištu: Tast, dva (bivša) zeta - iliti tri "junaka"

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Dani srpske kulture otvoreni su u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u srijedu navečer na Maloj sceni uz brojnu publiku predstavom »Noć u kući gospodina Kolaka« u režiji Irfana Mensura, koji tu i glumi, a riječ je o djelu Vladimira Đurđevića. Uz Mensura, glume i Slobodan Boda Ninković i Vladimir Kerkez.

Predstava je to o tri antiheroja, za širu publiku, gdje su glumci zbilja izvrsni u interpretaciji, a tekst valja (pro)učiti malo dublje od »prvoloptaškog«, gdje su neke replike opća mjesta, na trenutke je sve previše jednostavno, ali opet, na malo drukčiji način. Nepretenciozno, kako su rekle neke od posjetiteljica, taman za ženski izlazak, da se vidi malo i kako muškarci raspravljaju o nekim temama o kojima inače raspravljaju (uglavnom) žene. Ili to ne mora biti tako? Sve je, kao i uvijek, na daskama što život znače, vrlo relativno.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

To je i, prije svega, predstava o muško-ženskim odnosima, ali viđeno s muške perspektive, što poprima posve novu konotaciju i dimenziju. Uglavnom smo naučeni na žensku projekciju i perspektivu o takvim temama, na ženski pogled na takve situacije, kada žene, tijekom raznih djevojačkih večeri, susreta, druženja, raspravljaju nadugačko i naširoko o bivšim, sadašnjim i budućim dečkima, partnerima, muževima i o njihovim sadašnjim i budućim partnericama/ženama, pa znaju i kako se djevojački prezivala baka nove »suparnice«, odnosno »nasljednice«. A kao, ne zanima ih ništa.

No, kod muškaraca je to posve drukčije. Ili nije baš? Postoji li ljubomora na isti takav način, kako se muškarci »mire« s prekidom, kako se raspravlja o svim tim temama - neka su od pitanja na koja ova predstava pokušava dati odgovor. Više ili manje uspješno, a postoji li uopće odgovor? Postoji li uopće podjela na »mušku« i »žensku« književnost što se do prije nekoliko godina na neki način i »forsiralo«, a na što mnogi teoretičari književnosti i teatrolozi ne gledaju uvijek s odobravanjem.

»Noć u kući gospodina Kolaka« je komad o tri antiheroja, gdje se postavlja pitanje može li muškarac staroga kova, neki »analogni« neki tip pronaći smisao? To je i komad o srazu vremena, generacija, susretu generacija koje (ni)su daleke, gdje su protagonisti tast, njegov (bivši) zet i njegov isto tako (nesuđeni) bivši zet. Dva zeta, (bivša) i tast. kako to može funkcionirati? Odnos koji dolazi do kulminacije, završava po malo (ne)očekivano ili ne’ Sve je u biti ibis redibis, ali nadahnuti protagonisti u tim svojim »luckastim« ulogama unijeli su novu kariku energije.

Prevedeno na jezik ovog vremena: Da li muškarci danas imaju upotrebnu vrijednost? – riječi su autora predstave kojim sažima bit ovoga djela.

Publika je dugačkim aplauzom pozdravila aktere ove predstave koja im je omogućila da provedu nešto drukčiju večer. Ovom su predstavom započeli i Dani srpske kulture koji će na svome programu imati nekoliko zbivanja, od kazališnih do filmskih te likovno-umjetničkih programa na nekoliko pulskih lokacija, kao što je to bilo i ranijih godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter