ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE

Osamnaest predmeta izloženo u Frankfurtu na Majni. Tko će odgonetnuti misteriozni kod iz brončanog doba?

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Arheološki muzej Istre)

(Foto: Arheološki muzej Istre)


Nastavlja se bogata aktivnost Arheološkog muzeja Istre. Uz brojne izložbe u raznim izložbenim prostorima ovoga muzeja, sve bogatiju izdavačku djelatnost te brojna predavanja koja su održali djelatnici Muzeja, najnovije vijesti stižu iz Frankfurta na Majni. Osamnaest predmeta iz Arheološkog muzeja Istre izloženo je u Frankfurtu na Majni, gdje je u tamošnjem Arheološkom muzeju otvorena izložba naslovljena "Enigma 2.0 - Tko će odgonetnuti misteriozni kod iz brončanog doba?"

(Foto: Arheološki muzej Istre)(Foto: Arheološki muzej Istre)

Kako saznajemo iz Arheološkog muzeja Istre, gdje su vrlo zadovoljni suradnjom s frankfurtskim muzejom i izložbom, ova je izložba rezultat suradnje frankfurtskog muzeja s deset europskih zemalja te više od 50 muzeja, kulturnih institucija, kao i privatnih kolekcija iz Njemačke.

Osnovna ideja

- Njezina je osnovna ideja prezentacija i upoznavanje šire javnosti sa zagonetnim keramičkim predmetima iz razdoblja brončanog doba koji su u stručnoj literaturi poznati pod nazivom krušni idoli ili enigmatske pločice. Od sredine 19. stoljeća pa do danas na prostoru od Korzike, preko srednje i istočne Europe do donjeg Podunavlja prikupljeno je više od 300 malih zagonetnih predmeta od keramike (rjeđe od kamena). Najčešće su ovalnog (elipsoidnog) ili izduženog pravokutnog spljoštenog oblika, veličine oko devet centimetara te su ukrašeni raznim jednostavnim geometrijskim motivima različitih rasporeda.

(Foto: Arheološki muzej Istre)(Foto: Arheološki muzej Istre)

Najčešći ukras je poprečno urezana crta s otiskom na sredini. Njihova je namjena vrlo raznoliko tumačena: poseban kodeks namijenjen je elitnom vladajućem sloju, neka vrsta kalendara, računski zapisi, kultno značenje, čak i oblik prapisma. Upravo zbog navedenog još uvijek se kategoriziraju kao zagonetni-enigmatski predmeti, navode iz Arheološkog muzeja Istre.

Paralele

Sam naziv enigmatsko-zagonetnih, odnosno zagonetno-enigmatskih predmeta vrlo je intrigantan, kao i općenito percepcija arheologije i arheologa kod šire javnosti - kopaju, a nailaze na svakakva čudesa.

- Na području Istre pronađeno je šest takvih predmeta te su svi zabilježeni na nalazištu Monkodonja kod Rovinja. Većina ih je pronađena na području sjeverozapadnog dijela akropole gdje se pretpostavlja da je boravila vladajuća elita, a njihov pronalazak potvrđuje značaj Monkodonje i njezinih stanovnika koji su time povezani i uključeni u veliku mrežu razmjena dobara, iskustva i znanja.

(Foto: Arheološki muzej Istre)(Foto: Arheološki muzej Istre)

- Pločicama s Monkodonje s otisnutim koncentričnim kružićima nalazimo paralele na području sjeverne Italije, dok su one s poprečno urezanim crtama i otiskom na sredini bliske srednjoeuropskim pločicama, što potvrđuje kontakte na velikim udaljenostima. Upravo da bi se na izložbi prezentirala trgovačka važnost Monkodonje brončanodobne Europe, uz enigmatske pločice frankfurtskom je muzeju posuđeno i nekoliko posuda i brončanih predmeta, zaključuju iz pulskoga muzeja.

Ovu izložbu njemačka publika može razgledati sve do 23. ožujka iduće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter