točno u podne

Labin se uključio u obilježavanje Dana europske baštine. Sutra upoznavanje s kulturnom rutom Atrium

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Ministarstvo kulture i medija i ove godine organizira obilježavanje Dana europske baštine 2024., ovaj put s temom Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže!, temom koja ističe zajedničke vrijednosti, povijest te kulturnu baštinu koja trajno povezuje i umrežava pojedince i zajednice.

Ovogodišnja tema omogućuje da se šira javnost upozna s kulturnim rutama, regionalnim i lokalnim mrežama, putovima i suradnjama. Prožimanje znanja, tradicija i umijeća te njihov utjecaj na kulturnu baštinu osobitost je kulturnih ruta, a program kulturnih ruta prepoznaje i povezuje srodne elemente europske i hrvatske nacionalne baštine te doprinosi boljem razumijevanju europskog i hrvatskog kulturnog identiteta.

Bogata kulturna baština istaknuta je i prepoznata putem 20 mapiranih Kulturnih ruta Vijeća Europe na području Hrvatske koje promiču nepokretnu, pokretnu i nematerijalnu baštinu u europskom kontekstu. Kulturna ruta »ATRIUM - Arhitektura totalitarnih režima 20. st. u sjećanju na urbani razvoj Europe interpretirane u svrhu promicanja ljudskih prava i demokracije« obuhvaća gradove Italije (Forlì, Ferrara, Carbonia), Albanije (Tirana), Rumunjske (regija Iaşi), Bugarske (Sofija, Dimitrovgrad) i Hrvatske (Labin, Raša).

U gradovima koji su obuhvaćeni rutom postoje primjeri arhitekture ili urbanističkog planiranja iz nekoga od totalitarnih razdoblja. Dio njih povezan je s režimima pod kojima su ta djela nastala te tako u Labinu i Raši nalaze se značajni primjeri fašističke arhitekture.

Povodom obilježavanja Dana europske baštine 2024. godine Narodni muzej Labin i Kulturna ruta ATRIUM - lokalno sjedište Labin organiziraju obilazak sa stručnim vodstvom pod nazivom »Šetnja rudarskom baštinom kulturne rute ATRIUM« u sklopu manifestacije »Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže« zajedničke inicijative Vijeća Europe. Obilazak Podlabina je namijenjen svim zainteresiranim građanima.

Šetnja se organizira z četvrtak, 17. listopada u 12 sati. Mjesto okupljanja je ispred ulaza u Gradsku knjižnicu uz stručno vodstvo prof. povijesti Dijane Muškardin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter