Alex Brajković

Višestruko nagrađivani glazbeni i multimedijski istarski umjetnik izlaže u Muzeju suvremene umjetnosti

| Autor: Vanesa Begić
Ketrin Milićević Mijošek i Alex Brajković

Ketrin Milićević Mijošek i Alex Brajković


U prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre u petak navečer upriličeno je otvorenje izložbe Alexa Brajkovića, višestruko nagrađivanog glazbenog i multimedijskog istarskog umjetnika mlađe generacije čiji je rad prepoznat u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

Kako je i sam autor rekao prilikom otvorenja, ovom izložbom spaja dva komplementarna umjetnička koncepta koji istražuju interakciju između čovjeka, tehnologije i svemira.

Multikanalni zvučni sustav

- »Nexus« transformira elektromagnetske signale i kretanje posjetitelja u dinamičku audio-vizualnu instalaciju, dok »Geoglyphs« prevodi stvarne astronomske podatke u intrigantne vizualne kompozicije. Ova izložba stvara most između mikroskopskih interakcija u izložbenom prostoru i makrokozmičkih procesa svemira, postavljajući pitanja o našem odnosu s tehnologijom i mjestu u kozmosu.

Nexus se temelji na naprednom česticijskom sustavu koji reagira na elektromagnetno zračenje u prostoru, uključujući signale iz uređaja posjetitelja, tako da ste i vi, posjetitelji, dio toga projekta, te izložbe budući da sustav koristi koncepte atraktora, modelirajući procese analogne onima u svemiru, gdje čestice gravitiraju prema centrima, simulirajući ponašanje materije oko nebeskih tijela.

Audio komponenta koristi pak multikanalni zvučni sustav baziran na Dolby Atmos tehnologiji, reproducirajući autorovu interaktivnu glazbu i sound design koji reagiraju na promjene u česticijskom sustavu. Geoglyphs, izložen u prvoj dvorani donosi seriju vizualnih radova koji premošćuju jaz između digitalnog i analognog svijeta. Proces stvaranja počinje prikupljanjem stvarnih astronomskih podataka, uključujući informacije o crnim rupama, galaksijama, planetima i zvijezdama, kazao je Brajković.

Vrsni umjetnik

Alex Brajkovic´ multimedijski je umjetnik iz Porecˇa s magisterijem Live-Elektronike (Conservatorium Van Amsterdam). Trenutno stvara u podrucˇju imerzivnih multimedijskih instalacija, produkcije elektronicˇke glazbe, dizajna zvuka, surround zvuka, algoritamskih skladbi, multiinstrumentalnih elektroakusticˇnih solo izvedbi i umjetnicˇkih instalacija u javnim prostorima. Prethodno je izradio niz site-specific radova u podrucˇju umjetnicˇkih instalacija i multimedije te nastupao na renomiranim festivalima i koncertnim dvoranama. Ove je godine dobitnik Erste 2. nagrade 37. salona mladih 2024. godine za rad »Contem.plant«.

Kustosica izložbe te ujedno i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Ketrin Milićević Mijošek izrazila je veliko zadovoljstvo što Muzej ugošćuje izložbu tog vrsnog mladog umjetnika.

Izložba je realizirana u kontekstu godišnjeg izložbenog programa ustanove uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule i njegove Turističke zajednice, a bit će popraćena paralelnim programima, stručnim vodstvima i edukativnim radionicama.

Umjetnik iz Poreča

Alex Brajkovic´ multimedijski je umjetnik iz Porecˇa s magisterijem Live-Elektronike (Conservatorium Van Amsterdam). Trenutno stvara u podrucˇju imerzivnih multimedijskih instalacija, produkcije elektronicˇke glazbe, dizajna zvuka, surround zvuka, algoritamskih skladbi, multiinstrumentalnih elektroakusticˇnih solo izvedbi i umjetnicˇkih instalacija u javnim prostorima

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter