"Istra Istria memento"

U foajeu bujske kinodvorane večeras predstavljanje izuzetno važne povijesne građe

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


U foajeu bujske kinodvorane danas u 18.30 sati bit će otvorena gostujuća izložba Povijesnog i pomorskog muzeja Istre »Istra Istria Memento«.

- Izložbom Istra Istria Memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica prvi put predstavljamo javnosti dio iznimno bogatoga fundusa jedne od brojčano i sadržajno najvećih zbirki Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre. Zbirka starih razglednica osnovana je 1991. godine, a detaljno planiranom i uspješno realiziranom otkupnom politikom danas u fundusu ima oko 14.000 razglednica koje su prostorno i tematski vezane uz Istru od kraja 19. stoljeća do 1970-ih godina.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Bečka je poštanska uprava 1. listopada 1869. godine izdala prvu službenu dopisnicu pod nazivom Correspondenz-Karte, a mi u fundusu imamo takvu vrstu dopisnice koja je 24. listopada 1869. godine odaslana iz Pule. Glavninu fundusa čine razglednice nastale u vrijeme zlatnog doba razglednica (1897. – 1918.), koje odlikuje raznovrsnost motiva i vrhunska kvaliteta tiska. Najstarije su tiskane tehnikama litografije, kromolitografije i ksilografije, kasnije i svjetlotiskom. Te su tehnike omogućavale kvalitetnu reprodukciju originalnog dizajna, a uz to se ulagalo izuzetno mnogo napora i ručnog rada u bojanje i pripremu svake pojedine razglednice tako da one predstavljaju mala umjetnička djela, veli Gordana Milaković, kustosica Zbirke starih razglednica.

Njemačke litografske radionice bile su i kvalitetom i cijenom vodeće u svijetu do kraja 19. stoljeća, a najvažnija su tiskarska središta bili Leipzig, Dresden, Berlin, Frankfurt, Nürnberg i München. U Zbirci starih razglednica čuva se mnoštvo razglednica istarske tematike koje su izdali najpoznatiji njemački nakladnici, kao što je Stengel & Co., Markert & Sohn, (Dresden) te glasoviti Dr. Trenkler & Co., Louis Glaser (Leipzig), Purger & Co. (Dresden) i dr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter