nova predstava na Velikom Brijunu

Večeras Legendarni Zijah Sokolović kao Krležin Goya

| Autor: Vanesa Begić
Zijah Sokolović u predstavi "Goya" (Snimio: Kristijan Cimer)

Zijah Sokolović u predstavi "Goya" (Snimio: Kristijan Cimer)


Poznati glumac Zijah Sokolović dio je gotovo pa stalnog tima Kazališta Ulysses. Već godinama igra u predstavi »Glumac… je glumac… je glumac«, a večeras, u srijedu glumi u predstavi »Goya«, koja će biti izvedena na Velikom Brijunu u Ljetnom kinu, u sklopu dvadeset i četvrte sezone Kazališta Ulysses. Polazak broda iz Fažane je u 20 sati.

Pet giganta

Riječ je o tekstu Miroslava Krleže, a i sama priča o tome tekstu i njegovom pronalasku vrlo je zanimljiva.

Nedavno je mladi znanstvenik i istraživač Pavle Bonča u rukopisnoj ostavštini Miroslava Krleže otkrio spisateljev mladenački dramski tekst »Goya«, a procjenjuje se da je nastao 1917. godine. Novoobjavljeni dramolet nastao je u kontekstu poznatog Krležina eseja o Goyi, u kojem piše: »Mnogo mislim o Goyi ovih dana. Pred četrnaest godina, ja sam sanjao o velikoj junačkoj pentologiji, o herojima, koji su stajali preda mnom kao Rodinov Balzac… Pet giganta htio sam da nacrtam, pet monumentalnih figura: Krista, Michelangela, Kolumba, Kanta i Goyu«.

To otkriće i scensko uprizorenje Zijaha Sokolovića izazvalo je veliki interes publike i kritike.

- U središtu Krležine nedovršene dramske vizije Goya nalazi se umjetnik – slikar i njegova intimna drama. Izvjesne praznine, nedovršenost i atonalnost teksta Zijah A. Sokolović ispunjava svojim glumačkim umijećem i gradi cjelovitu kazališnu predstavu. U Goyinim monolozima ima mnogo grčevitog preispitivanja društvenopolitičkog sustava vrijednosti tog doba, kao i konformizma, hijerarhije vlasti i pozicije moći, dok se slikar istovremeno žestoko obračunava s umjetničkom i etičkom pozicijom dvorskog umjetnika. Tu su kroz Goyu, odnosno jednog čovjeka – glumca prikazani razvrat, zlo i nemoral, obijest i dosada. U grotesknim snovolikim etidama, poigravanjem glumačkim vještinama i različitim narativnim oblicima, glumac aktualizira bezvremen odnos umjetnika i vlasti, navedeno je u najavi.

Uspješnica

Dramaturginja »Goye« je Selma Parisi, kostime je izradila Lejla Hodžić, maske je izradila Narda Nikšić, a rekvizite Mirza Huntić. Autor glazbe je Veljko Nenadić, a fotografija Hana Selena Sokolović.

Ulysses će igrati na Brijunima od 9. kolovoza i svoju uspješnicu »Tko se boji Virginije Woolf«, u režiji Lenke Udovički, a jednu od uloga tumači i Rade Šerbedžija, uz Katarinu Bistrović Darvaš. U ostalim se ulogama izmjenjuju Milan Marić/Martin Grđan te Romina Tonković/Nika Ivančić. Predviđene su četiri izvedbe na tvrđavi Minor na Malom Brijunu (9., 10., 13. i 14. kolovoza).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter