kazalište ulysses

Donosimo bogat kolovoški program na Malom Brijunu. U nedjelju  nagrađivana predstava Zijaha Sokolovića

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Na tvrđavi Minor na Malom Brijunu početkom kolovoza Ulysses će četiri puta igrati Shakespearovog »Kralja Leara«, najdugovječniju i jednu od najboljih predstava u dvadeset i četiri sezone tog kazališta. Rade Šerbedžija više je puta rekao da mu je uloga kralja Leara jedna od najdražih u karijeri. Prva izvedba »Kralja Leara« u režiji Lenke Udovički bit će 2. kolovoza i zatim 3., 5. i 6. kolovoza.

U jednom intervjuu Rade Šerbedžija je rekao i zašto je predstava toliko dugo na repertoaru Kazališta Ulysses.

- Zato što je Shakespeare genij. Pisao je drame i komedije za sva vremena i za sve generacije. A »Kralj Lear« vjerojatno je najbolja drama ikad napisana. Moglo bi se reći obiteljska tragedija koja se na kraju pretvara u univerzalnu tragediju. Tu je Shakespeare najdublje ušao u opis ljudske psihe i prirode, kazao je Šerbedžija.

Sama predstava je za glumca vrlo zahtjevna, pogotovo fizički. Šerbedžija kaže da ga često bole ramena, vrat, kralježnica, ali da sve nestane kada počnu probe.

I ove godine na Brijunima će Zijah Sokolović 4. kolovoza igrati svoju uspješnu predstavu »Glumac… je glumac… je glumac« za koju je dobio niz priznanja. U ljetnom kinu na Velikom Brijunu Sokolović će 7. kolovoza igrati u predstavi »Goya«, rađenoj po djelu Miroslava Krleže. U kolovozu će Ulysses izvesti i uspješnice iz prethodnih sezona, među kojima je i predstava »Tko se boji Virginije Woolf«. U sklopu RUTA-e, regionalne unije teatara bit će igran i Shakespearov »Othello«, predstava nastala u suradnji Ulyssesa i Sarajevskog ratnog teatra SARTR. U ljetnom kinu na Velikom Brijunu publika će imati priliku vidjeti predstavu J. Pejakovića »Kako bolan nema Bosne« i »Bilo jednom na Brijunima« Kokana Mladenovića. U sklopu regionalne unije teatara koja počinje 16. kolovoza bit će izvedene mnoge predstave koje su na repertoaru kazališta od Ljubljane do Skopja.

U kolovozu na Brijunima će gostovati i mnoga kazališta iz regije, a koncerte će imati Vlatko Stefanovski, grupa Vatra i Rade Šerbedžija uz pratnju Zapadnog kolodvora. Točan raspored sa svim datumima i satnicom dostupan je na web-stranicama kazališta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter