BAŠTINA

VALORIZACIJA NAJSTARIJE GRADSKE JEZGRE: Obnovljen prvi objekt u pazinskoj Citadeli

Namjena objekta još nije definirana, međutim, pošto već u starom dijelu grada postoji obnovljena i funkcionalna Kuća za pisce, a u Kaštelu egzistiraju dva muzeja, razmišlja se o likovnom centru kojim bi se dopunila kulturna ponuda starogradske jezgre

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Nevija Srdoč, Renato Krulčić i Emina Svilar (Snimio Anđelo Dagostin)

Nevija Srdoč, Renato Krulčić i Emina Svilar (Snimio Anđelo Dagostin)


Ispred kasnogotičkog-renesansnog urbanog sklopa prozvanog Citadela u Pazinu, održana je jučer konferencija za novinare na kojoj je predstavljena obnova prvog objekta (k.č. 1521) u najužoj starogradskoj jezgri.

- Ona još uvijek ima dušu najstarijeg dijela Pazina, ali je to duša koja je oronula, koja se ruši. Stoga smo kao odgovorni vlasnici krenuli prvo u obnovu nekretnina u gradskom vlasništvu, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić dodavši da je tijekom ove godine obnovljeno krovište, a iduće godine uredit će se unutrašnjost kako bi objekt postao funkcionalan.

- U protekle dvije godine Ministarstvo kulture i medija nam je za obnovu ovog objekta odobrilo 200 tisuća kuna, godišnje po 100 tisuća kuna, dok je Grad tijekom dvije godine pridodao oko 150 tisuća kuna, kazala je gradska viša stručna suradnica za kulturu Emina Svilar. Izvođač je bio žminjski Kapitel, projektant i nadzor Istra inženjering, a investitor Grad Pazin.

Namjena objekta još nije definirana, međutim, pošto već u starom dijelu grada postoji obnovljena i funkcionalna Kuća za pisce, a u Kaštelu egzistiraju dva muzeja, razmišlja se o likovnom centru kojim bi se dopunila kulturna ponuda starogradske jezgre. Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Nevija Srdoč je pridodala da će se o konačnoj namjeni odlučiti kada se donekle osiguraju zgrade u okolici obnovljenog objekta koje su u iznimno lošem stanju.

- Problem predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi u tim okolnim objektima u derutnom stanju posebice stoga što njihovi vlasnici nemaju prebivalište na području Pazina ili se ne mogu pronaći nasljednici, kazao je gradonačelnik Krulčić dodavši da će u gradskom proračunu osigurati sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa (uključujući u konačnici sudsku zabilježbu odnosno uknjižbu vlasništva), te sanaciju takvih objekata kojih u starogradskoj jezgri ne nedostaje.

Suradnica za kulturu Emina Svilar je pojasnila da se prethodno o potrebi zaštite takvih objekata zabilježbom treba očitovati Ministarstvo kulture odnosno Konzervatorski odjel u Puli od kojeg očekuju očitovanje. Inače, podno sjevernih bedema Pazinskog kaštela, točnije u Ulici Bune kmetova, nalazi se iznimno vrijedan niz stambenih objekata kasnogotičkog i renesansnog stilskog oblikovanja. Riječ je o nekadašnjim kućama službenika Pazinske i Istarske grofovije, koji su svoje dužnosti obavljali u samom kaštelu. Izgrađeni su unutar nekadašnjeg bedemima obzidanog suburbija kaštela, a u strukturama istočnog niza objekata kriju se ostaci nekadašnjih gradskih zidina. Danas prepoznatljivi arhitektonski elementi nastali su većim dijelom tijekom 16. stoljeća, no podrobnije analize zasigurno bi otkrile i starije strukture s obzirom na raniji nastanak bedema suburbija. Dio objekata je i u kasnijim stoljećima doživljavao različite pregradnje, a u posljednjih je dva desetljeća dobrim dijelom svedena na ruševne ostatke.

- U proteklih 10-ak godina na području Grada smo uložili oko milijun eura u zaštitu spomenika kulture ne računajući projekt KulTourSpirit, kazao je Krulčić dodavši da se nastavlja dugogodišnji projekt sanacije pazinskog Kaštela, kao i Kuće Rapicio (za koju se također osmišljava funkcija), ali i obnova župne crkve sv. Nikole sa zvonikom, lindarskog Turnića. U planu je obnova lindarskog bedema i Vile Baxa, te arheološka istraživanja na području Berma.

Unatoč smanjenju sredstava iz Ministarstva kulture i medija te Istarske županije zbog koronakrize ove je godine na području Grada Pazina uloženo gotovo pola milijuna kuna u obnovu kulturnih spomenika, dok se iduće godine očekuje više od milijun kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter