BAŠTINA

Ovogodišnji program obnove i zaštite kulturnih dobara: KREĆE OBNOVA ZAPUŠTENE I URUŠENE PAZINSKE CITADELE

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(A. DAGOSTIN)

(A. DAGOSTIN)


Osim potpore Ministarstva kulture (100 tisuća kuna) Grad Pazin je u proračunu osigurao dodatne 73 tisuće kuna za početnu sanaciju odnosno preventivne zaštitne radove koji se planiraju u lipnju * Na pazinskom zvoniku će se obaviti pripremni radovi za naknadnu montažu satnog mehanizma

Za obnovu pazinske citadele, u neposrednoj blizini Kaštela, uglavnom zapuštenog, urušenog i opasnog najstarijeg dijela grada, odobrena su prva sredstva Ministarstva kulture koja će se upotrijebiti za preventivne zaštitne radove, doznali smo na konferenciji za novinare pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića na temu ovogodišnjeg programa obnove i zaštite kulturnih dobara "teškog" 788 tisuća kuna.

Kuće službenika Pazinske grofovije

- Pazinsku citadelu čini iznimno vrijedan niz stambenih objekata kasnogotičkog i renesansnog stilskog oblikovanja, u Ulici bune kmetova. Riječ je o nekadašnjim kućama službenika Pazinske grofovije, koji su svoje dužnosti obavljali u samom Kaštelu te bi ih sukladno tome svakako trebalo tretirati kao dio cjeline pazinskog Kaštela, kaže gradonačelnik Krulčić i dodaje da je, osim potpore ministarstva od 100 tisuća kuna, Grad za ovogodišnju sanaciju ovog važnog objekta graditeljske baštine osigurao u proračunu 73 tisuće kuna, a početak radova planira se u lipnju.

Ovaj projekt gradska uprava proteklih godina nije prijavljivala zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa tih nekretnina, međutim, nedavni europski projekt Kultourspirit dao im je ideju kako zaobići te probleme.

Palači Rapicio iznaći sadržaj

Danas prepoznatljivi arhitektonski elementi nastali su većim dijelom tijekom 16. stoljeća, no podrobnije analize zasigurno bi otkrile i starije strukture s obzirom na raniji nastanak bedema suburbija. Jedna od najbolje sačuvanih povijesnih urbanih mikrolokacija obilježenih kasnogotičkim i renesansnim stilskim karakteristikama grada Pazina i središnje Istre, koja je pri tome smještena neposredno uz najznačajniju istarsku srednjovjekovnu feudalnu utvrdu, u posljednjih je dva desetljeća dobrim dijelom svedena na ruševne ostatke. Slijedom navedenog, Ministarstvu je prijavljen program preventivne sanacije lokaliteta, čime je osiguran dio sredstava za početak provođenja programa etapne sanacije. Tako će prva faza obuhvatiti izradu dokumentacije postojećeg stanja i preventivne zaštitne radove, dok se u sljedećem provedbenom razdoblju planira izrada tehničke dokumentacije etapne sanacije i fazna realizacija radova građevinske sanacije s ciljem da se revalorizira ova vrijedna građevinska baština.

Nastavlja se i program sanacije palače Rapicio. Zapravo, sanacija ostataka palače gotovo je završila pa će se sada izraditi projektna dokumentacija za uređenje i prezentaciju lokaliteta s krajnjim ciljem da se ondje dobije novi kulturno-turistički sadržaj. Za tu je svrhu ministarstvo odobrilo sto tisuća kuna, a Grad dodatnih 42 tisuće kuna. Nastavljaju se i radovi na pazinskom Kaštelu za što je u ovoj godini Istarska županija odobrila 50 tisuća kuna, a Grad 89 tisuća kuna. Nastavak građevinske sanacije pazinskog zvonika ove će godine obuhvatiti uređenje unutrašnjih zidova te izradu zaštitnih ograda oko stubišnog otvora, kao i preuređenje međukatne konstrukcije za naknadnu montažu satnog mehanizma. Za tu je namjenu ministarstvo odobrilo 140 tisuća kuna, a Grad dodatnih 30 tisuća kuna.

Nije prošla samo obnova vile Baxa

Na višeslojnom lokalitetu beramske nekropole nastavit će se arheološka istraživanja vrijedna 38 tisuća kuna (30 tisuća kuna iz ministarstva, a osam tisuća iz Grada). Hrvatski restauratorski zavod sudjelovat će u projektu s dodatnih 30 tisuća kuna. Podsjetimo tijekom 2013. godine, 130 godina nakon posljednjih arheoloških istraživanja ovog lokaliteta, Služba za arheološku baštinu HRZ-a, pokrenula je probna arheološka sondiranja, s ciljem otkrivanja potencijala nalazišta za njegova daljnja istraživanja. Kasnijim sondiranjem pronađeni su ostaci prapovijesnog objekta. Nova sondiranja planiraju se tijekom ljeta i jeseni.

Dakle, da rezimiramo. Za ovogodišnji gradski program obnove i zaštite kulturnih dobara Ministarstva kulture je odobrilo 470 tisuća kuna, Grad Pazin 268 tisuća kuna, a Istarska županija 50 tisuća kuna. Jedini prijavljeni projekt koji nije prošao je obnova vile Baxa u Lindaru, ali se u gradskoj upravi nadaju da će biti odobren iduće godine.

Odobreni novci za lindarski Turnić koji se urušava

Novi projekt, kojeg sa sto tisuća kuna sufinancira Ministarstvo kulture, je sanacija bastiona Turnić na Lindaru. Za istu će svrhu Grad izdvojiti 26 tisuća kuna. Ovaj projekt Grad je prijavljivao na natječaj ministarstva već deset godina te je sada konačno odobren. Turnić je bio dio srednjovjekovnog kompleksa zidina koji opasuju crkvu svetih Mohora i Fortunata i samostojeći zvonik, a zapravo su početak grada Lindara, utvrde koja je branila sjeveroistočni prilaz pazinskoj kotlini. Predlani je od bršljana i ostalog raslinja očišćena zidna površina bastiona, izrađen je geodetski ortofoto snimak potpornog zida koji je poslužio kao podloga za izradu projekta sanacije bastiona. Za potrebe izrade projektne dokumentacije izrađene su i dvije geomehaničke sonde iza zidina s ciljem utvrđivanja temeljnog tla radi planiranja budućeg sidrenja i stabilizacije postojećih zidina. Na koncu je izrađen i građevinski projekt sanacije zidina bastiona. U međuvremenu se, uslijed izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, bastion počeo urušavati, o čemu su obaviještena nadležna tijela Ministarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter