(TZG Vodnjan)
Turistička zajednica grada Vodnjana održala je predstavljanje tradicionalne Torte de Mandole u Zagrebu u restoranu Vodnjanka. Restoran poznate vodnjanske obitelji Celija ugostio je predstavnike medija, a majstorica vodnjanske tradicijske kuhinje, Svjetlana Celija, približila je nazočnima male tajne velike slastice koja začara svakog kušača sa svoja samo tri sastojka. Bila je ovo izuzetna prilika možda i naučiti kako se priprema tradicionalna vodnjanska slastica – Torta de Mandole, koja je također poznata i kao "bumbarska" torta.
(TZG Vodnjan)
O torti, ali i nekim drugim tradicionalnim vodnjanskim delicijama gastronomskim zlatima kao što su visokovrijedna maslinova ulja, suhomesnati proizvodi te ostali poljoprivredni proizvodi s juga Istre, govorile su Morena Smoljan Makragić direktorica TZG Vodnjana, Diriana Delcaro Hrelja dogradonačelnica Grada Vodnjana i naravno gospođa Svjetlana Celija.
(TZG Vodnjan)
Tortu su mogli vidjeti ali i degustirati svi nazočni, a riječ je o starinskom receptu iz Vodnjana koji se kroz generacije prenosio usmenom predajom, no danas sve snažnije ulazi u fokus kulturne i gastronomske valorizacije. Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu. Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice. Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla. U restoranu Vodnjanka u Zagrebu Torte de Mandole su kušali uz tradicionalno, također jedinstveno vino, Vin de Rosa – vino slatkastog okusa koje odiše mirisnim notama ruže, okusom se približava ugodnim slatkim likerima te očarava posebnom puninom okusa, dok nikako ne zaostaje u alkoholima kojih ima čak do 18%.
(TZG Vodnjan)
Događaj je organiziran s ciljem promocije ove jedinstvene torte te podizanja svijesti o njezinoj vrijednosti kao dijela hrvatske nematerijalne baštine. Ova javna prezentacija predstavlja važan korak u procesu zaštite Torte de Mandole kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.
(TZG Vodnjan)
Uz kušanje autentične verzije torte pripremljene po izvornom receptu, okupljeni gosti imali su priliku upoznati se s poviješću, simbolikom i tradicionalnim načinom pripreme ove slastice. TZG Vodnjana nastavlja s promocijom tradicionlanih vrijednosti Vodnjanštine te je i Torta de Mandole dio ove hvalevrijedne akcije i bogatog tradicijskog nasljeđa.