NA NATJEČAJ NIJE STIGLA NITI JEDNA PRIJAVA

Pula traži logopeda, a nitko se ne javlja


Iako se početkom siječnja činilo da će se problem nedostatka logopeda u gradu riješiti jer je Grad Pula osigurao potrebna sredstva za njegovo zapošljavanje, to se nije dogodilo. Na posljednji raspisani natječaj se naime, nitko nije javio. Kao ni na onaj prethodni.

- Škola za odgoj i obrazovanje od početka ove godine je u dva navrata raspisala natječaj za popunu dva radna mjesta stručnih suradnika logopeda na neodređeno vrijeme, no niti na posljednji raspisani natječaj od 18. siječnja, nažalost, nije stigla ni jedna prijava, izvijestili su iz Grada Pule. Produžuje se tako muka roditelja čija djeca trebaju pomoć logopeda, jer jedan logoped u Puli jednostavno ne može obuhvatiti toliki broj djece. Broj djece, naime koji imaju pravo na ovaj vid rehabilitacije veći je od 120, i jedan logoped ne može zadovoljiti sve veće potrebe. Škola za odgoj i obrazovanje Pula, dodajmo, od 1976. godine pruža usluge logopedske rehabilitacije za učenike 22 osnovne škole Puljštine. Dakle radi se o velikom broju djece na jednog jedinog logopeda.

Ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje Višnja Popović, u siječnju je izjavila da se već dvije godine obraćaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja sa zahtjevom za zapošljavanje još jednog stručnog suradnika logopeda, no bezuspješno. Istaknula je da učenici kojima je potrebna pomoć logopeda nisu samo njihovi učenici, već učenici ostalih osnovnih škola Pule i okolice. Napomenula je da za te učenike Škola ne dobiva nikakva financijska sredstva kojim bi se pokrili troškovi materijala za rad, opreme i slično. No, Grad Pula je sada osigurao sredstva, stoga su raspisali natječaj za zapošljavanje još jednog logopeda, međutim sada se prepriječio novi problem. Logopeda nema. Nitko se nije javio na natječaj, i pitanje je hoće li u dogledno vrijeme. Naime, logopedi su "vruća roba" na tržištu, malo ih je, i zapravo nema nezaposlenih logopeda. Hoće li se ipak netko odlučiti za rad u Puli, ostaje za vidjeti. Škola će stoga natječaje za stručne suradnike logopede raspisivat periodično, odnosno svaki mjesec do popune mjesta.

U Školi za odgoj i obrazovanje Pula, čiji je Grad Pula osnivač, podsjetimo, već 30 godina djeluje kabinet za logopedsku rehabilitaciju učenika redovnih škola grada Pule i šireg područja. Riječ je o kabinetu koji pomaže učenicima u savladavanju školskog gradiva, a logoped među ostalim provodi prevenciju, procjenu i tretmane poremećaja jezika, govora i glasa u čitanju i pisanju. Prema izviješću Grada Pule, pravo na usluge logopedske rehabilitacije ima 117 učenika iz 22 škole, odnosno 11 pulskih i 11 ostalih škola.

(N. SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter