ZAGREB

Sindikat Preporod: U školama kronično nedostaje logopeda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U 880 osnovnih škola u Hrvatskoj radi manje od 200 logopeda, poručili su u petak,  povodom obilježavanja Europskog dana logopedije, iz sindikata Preporod upozorivši na kroničan nedostatak tih stručnjaka.

Od 200 logopeda, polovica ih radi u Zagrebu ili okolici, a u 25 škola koje broje više od 500 učenika, nema stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila (logoped, socijalni pedagog i defektolog), navodi se u priopćenju.

"Unatoč postojanju normativa propisanih Državnim pedagoškim standardom, ništa se ne poduzima kako bi se značajnije povećao broj stručnih suradnika u školama", upozorili su iz Preporoda.

Unatrag tri godine, poručili su, u svakoj školi s više od 500 učenika morali smo imati zaposlena četiri stručna suradnika, u školi s više od 180 učenika tri stručna suradnika te u svakoj školi s manje od 180 učenika 2 stručna suradnika.

"Izostanak logopeda u pretežitom dijelu škola i rad logopeda s prevelikim brojem učenika u neodgovarajućim uvjetima - problemi su koji značajno umanjuju efikasnost odgojno-obrazovnog sustava u cijelosti", poručuju iz tog sindikata.

Ističu da je smisao obilježavanja prigodnica upravo na ukazivanju na probleme o kojima se ne govori uopće ili govori premalo, a od odgovornih se očekuju konkretna rješenja "kako se i iduće godine ne bismo, ponovno tek prigodničarski, osvrtali na ovaj važan problem".

Sindikat je pozvao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak pozove na odgovornost "zbog eklatantnog kršenja odredbi jednog od najvažnijih školskih propisa koji je Sabor donio još 2008. godine".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter