KOMEMORACIJA

Obilježena 33. obljetnica osnutka 119. brigade HV-a: Svjedočanstva o stvaranju i obrani Hrvatske

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U povodu obilježavanja 33. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske, položeni su vijenci i cvijeće i zapaljene svijeće kod Centralnog križa na gradskom groblju u Buzetu te na grobovima preminulih branitelja, Romea Šćulca, Branka Krajcara i Amira Pazara.

Počast poginulim i nestalim

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, svim braniteljima koji su ovaj svijet napustili u samostalnoj Republici Hrvatskoj kao i svima onima koji su tlo Domovine tijekom njene burne prošlosti natopili svojom krvlju, među kojima su i sedmorica pripadnika 119. brigade HV-a.

- Svečano i emotivno, slaveći život, s pijetetom prema onima koji su u temelje Domovine utkali sebe vjerujući u bolju Hrvatsku, prisjećamo se osnutka i ratnog puta 119. brigade Hrvatske vojske kao svjedočanstva o stvaranju i obrani hrvatske države voljom hrabrih pojedinaca. Suosjećamo s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i invalida te čuvamo sjećanje na Domovinski rat kao simbol snage hrvatskog naroda i domoljublja hrvatskog vojnika, kazao je dopredsjednik udruge veterana "Klub 119. brigade HV" Davor Gregorović.

Nema nikakve dileme, istaknuo je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, da je Hrvatska bila žrtva agresije.

- Usuđujem se kazati da posljedice ovog zadnjeg rata, Domovinskog rata, Hrvatska osjeća i danas. Agresor je s ognjišta otjerao na stotine tisuća ljudi. Njihove kuće ili su bile opljačkane ili popaljene, država ih je morala nakon toga obnavljati.

Dogodilo se isto tako nakon Oluje ono bezrazumsko paljenje srpskih kuća što je za svaku osudu i tu se treba sjetiti riječi velikog kardinala Kuharića kojega mnogi nisu poslušali - ako netko sruši tvoju kuću ti njegovu čuvaj, ako ti netko ubije oca ti nemoj njegovog, ako je netko razorio moju crkvu ja neću dirnuti njegovu, naglasio je Kajin.

Kada se govori o Istri, kazao je također Kajin, sigurno su dvije prijelomne točke. To je ustanak nenaoružanog naroda koji se je dogodio za vrijeme 1942. - 1945. godine i to je sigurno Domovinski rat.

Istra je iskazala svoju lojalnost

- Istra je iskazala svoju lojalnost, Istra sigurno osuđuje mahnito pojavljivanje u crnim uniformama van ovih naših prostora pod kojima se nitko iz Istre nije borio, možda njih nekoliko, ali želim vjerovati da jednoj takvoj praksi mora biti kraj, poručio je Kajin.

Komemoraciji na gradskom groblju nazočili su predstavnici 119. brigade Hrvatske vojske, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranka Buzet, Grada Buzeta, gradskog komunalca "Parka", Policijske postaje Pazin s Ispostavom Buzet, Javne vatrogasne postrojbe Buzet, dekan Buzetskog dekanata velečasni Dalibor Pilekić i majka pokojnog Romea, Vilma Šćulac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter