VINIBUONI

FOTO / Predstavljanjem talijanskih elitnih vina u Novigradu odano priznanje cijeloj istarskoj regiji

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Odabirom Novigrada za domaćinstvo finalnog izbora najboljih talijanskih vina, izdavačka kuća Touring club Italiano i njihov vinski vodič Vinibuoni d’Italia odali su priznanje cijeloj istarskoj regiji i tako simbolično zahvalili Turističkoj zajednici Istarske županije na iznimnoj suradnji koja je uspostavljena još 2011. godine.

Prvi put izvan Italije

Ovo je prvi put da se manifestacija u organizaciji vinske publikacije održava van granica Italije što dodatno daje na važnosti dolasku talijanske vinske elite u Istru. Gala večerom u novigradskom hotelu Aminess Maestral završeno je trodnevno druženje gdje je prvi dan talijanska delegacija od 26 članova bila u obilasku nekoliko naših vinarija, dok su posljednja dva dana iskorištena za stručno ocjenjivanje preko 700 vina iz više od 35.000 uzoraka pristiglih za novo izdanje vodiča nakon procesa selekcije od strane regionalnih koordinatora u Italiji.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Partner Turističke zajednice Istarske županije u organizaciji cijelog događaja, uz hotelsku kuću Aminess Hotels & Resorts bio je i Hrvatski sommelierski klub.

- Ovo je kruna naše trinaestogodišnje suradnje s Touring clubom, odnosno vodičem Vinibuoni d’Italia, koji već dugi niz godina organiziraju ovakve manifestacije. Toliko su oduševljeni onim što su doživjeli ova tri dana u Istri da su ovo proglasili najbolje organiziranim eventom u njihovoj povijesti. Od samog dočeka, do profesionalnosti kod ocjenjivanja i ove završne večeri sve je bilo na visokom nivou. Ovom prilikom bi zahvalio Hrvatskom sommelier klubu, svim vinarima koje smo posjetili i naravno hotelskoj kući Aminess na odlično odrađenom poslu, rekao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

(Snimio Zvonimir Guzić)Mario Busso i Denis Ivošević (Snimio Zvonimir Guzić)

Touring Club Italiano svake godine objavljuje vodič Vinibuoni d’Italia i to u suradnji sa stotinjak povjerenika koji djeluju na talijanskom području. Nakon procesa selekcije, regionalni koordinatori odaberu oko 700 vina koja ulaze u novo izdanje vodiča. To su vina koja su se istaknula izvanrednim kvalitetama, osvojivši više od 91 bod, čime su stvorili preduvjet da se bore za nagradu »Corona«, za najveće priznanje koje ovaj vodič dodjeljuje. Selekcije su, kao i svake godine, provedene strogo naslijepo, a vina koja sudjeluju na finalnoj manifestaciji predstavljaju vrhunac vinarskih vještina. Vinari iz Istre su imali četiri finalista, dok iz slovenskih Brda dolaze tri vina koja predstavljaju najbolje autohtone sorte i pjenušce proizvedene klasičnom metodom u te dvije regije.

Vina odabrana za vodič Vinibuoni d’Italia ocjenjivao je žiri sastavljen od sommeliera, stručnjaka, novinara i blogera iz Italije i Hrvatske. Jedan od sudionika ocjenjivačkog suda u dodjeli ovogodišnje »Corone« bio je i poznati istarski sommelier Emil Perdec, uz kojeg su još hrvatski žiri predstavljali njegova supruga Karin Rupena Perdec, Kristijan Damjanić, Saša Špiranec, Davor Butković i Martina Škarica.

(Snimio Zvonimir Guzić)Emil Perdec (Snimio Zvonimir Guzić)

- Ovakva manifestacija je san svakoga sommeliera. Moj rekord je do sada bio 52 kušana vina u danu na jednoj od Vinistra. Ovdje sam prvi dan kušao 125 primjeraka, drugi dan 93 vina čime je debelo premašen moj dosadašnji rekord. Imao sam priliku probati vina iz 15 talijanskih regija raznih sorti, a posebna draž je u jedinstvenoj prilici da se kušaju i neki manji proizvođači za koje se rijetko ukazuje prilika doći do njih, npr. jedan vinar iz Lombardije koji živi na granici sa Švicarskom. Što se tiče samog ocjenjivanja, malo je jednostavnije nego na Vinistri, jer smo imali vina koja su već prešla prag od 91 boda tako da je na nama bilo dati svoj sud da li vino zaslužuje »Krunu« ili ne.

Najviše uzoraka je bilo iz regija Pijemont koja je ponudila 98 vina i Toskane s 95 vina, a vodič surađuje i s dvije regije van Italije - to je Istra koja je imala svoja četiri predstavnika među 700 ocjenjivanih vina i slovenska Goriška brda sa svoja tri vina. Velik je uspjeh i priznanje za naše vinare što se pojavljuju u jednom takvom vodiču. Za razliku od talijanske tradicije, mi možemo reći da se ozbiljnim vinarstvom bavimo posljednjih 30 godina s obzirom na tip proizvodnje koji je bio u socijalizmu, gdje nije bilo privatnih već samo velike državne vinarije. U posljednje vrijeme i sva hrvatska vina, ne samo Istra koja tu prednjači, se dižu na veću razinu i postaju prepoznatljiva u svijetu, rekao je iskusni sommelier Perdec.

Svoje zadovoljstvo manifestacijom nije krio ni vinski publicist i sudac, vlasnik tvrtke Vinart i organizator ovogodišnjeg Vinskog grada u Poreču, Saša Špiranec.

(Snimio Zvonimir Guzić)Saša Špiranec (Snimio Zvonimir Guzić)

- Ovdje je došlo ono najbolje što Italija nudi, naš zadatak je bio iz toga izdvojiti vina koja zaslužuju dodatnu zvjezdicu odnosno »Krunu«. Meni je impresivno kako je ta prva selekcija vrhunski napravljena, jer obično na svim natjecanjima se zna provući vino slabije kvalitete, što nije bio slučaj s ovim izborom, tako da mi nismo imali težak zadatak odabrati najbolja od najboljih vina koja će u vodiču biti označena znakom »Corone«. Tijekom ocjenjivanja osobno sam kušao oko 120 vina dnevno među kojima nisu bila četiri naša vina, ali sam zato imao priliku kušati neka slovenska koja su me ugodno iznenadila, rekao je vinski sudac Špiranec, sudionik velikih enoloških manifestacija.

Za odabir istaknutih TOP 300 od svih »okrunjenih« vina zaduženi su talijanski urednici Mario Busso i Alessandro Scorsone, a njima se pridružuju ocjenjivači projekta »Oggi le corone le decido io« (Danas o Krunama odlučujem ja), jedinstvenog događaja u svijetu vinskih vodiča.

- Izuzetno smo sretni i počašćeni što možemo dodatno učvrstiti dugogodišnju suradnju s Istrom. Još od 2011. godine, zahvaljujući velikom zanimanju i suradnji s direktorom Turističke zajednice Istre Denisom Ivoševićem, vodič sadrži poseban dio posvećen autohtonim sortama ove regije. Naš koordinator i dio njegovog povjerenstva redovito sudjeluju u radu službenog žirija Vinistre, izložbe na kojoj svake godine, tijekom četiri dana ocjenjivanja, imamo priliku kušati stotine uzoraka istarskih vina. U nadolazećim mjesecima nastavit ćemo s degustacijama vina koja nam šalju istarski vinari i tako produbiti znanja o vinogradarskoj i vinarskoj tradiciji ove regije, izjavio je Mario Busso, urednik vodiča Vinibuoni d’Italia

(Snimio Zvonimir Guzić)Mario Busso i redakcijski tim (Snimio Zvonimir Guzić)

Vinski spektakl

Cijeli event koji je kulminirao događajem nazvanim »La Notte delle Corone« u hotelu Maestral kojem je uz glavne urednike prisustvovala i cijela redakcija vinskog vodiča, predstavljao je izvrsnu promociju eno-gastronomskog turizma prema talijanskom tržištu.

- Zahvalio bi se našim prijateljima iz Italije što su došli ovdje s nama podijeliti ovu radost, ne znam kad smo u Istri ili Hrvatskoj imali 700 pobjedničkih vina koja su odabrana od 35 tisuća prijavljenih uzoraka. Ono što je važno da su to autohtona vina, što znači da se posebno ide u regionalnost i tipičnost, a svi znamo da je i Istra kad je počela sa razvojem vinskih cesta krenula od naše autohtone Malvazije, za koju se pričalo da ima ograničen potencijal, uspjela stvoriti vrhunsko vino što dokazuje i prisutnost u vodiču Vinibuoni d’Italia od 2011. godine. Zato bi se ovom prilikom zahvalio Touring clubu i prijatelju Mariu Bussou, jer je u godinama kad je rijetko tko vjerovao u istarsko vinarstvo i istarske autohtone sorte, dao prostor u jednom od najvećih vinskih vodiča u Italiji, rekao je direktor TZ-a Istarske županije Ivošević prilikom javne zahvale gostima iz Italije.

(Snimio Zvonimir Guzić)Luka Ross i Ivan Marić (Snimio Zvonimir Guzić)

Vinskom spektaklu u novigradskom hotelu Maestral prisustvovali su i čelni ljudi Vinistre, predsjednik Luka Rossi i direktor Ivan Marić.

- Nama je Italija od početka bila uzor, mjesto gdje smo skupljali ideje i viziju, gdje smo učili kako se radi i s kojom tehnologijom. Sad, s vremenskim odmakom, naši partneri nam govore da smo mi u 20 godina postigli ono za što je njima bilo potrebno 70 godina, posebno u tehnološkoj proizvodnji. Došli smo u situaciju da smo praktički u njihovom kvalitativnom rangu, jedino gdje još zaostajemo je područje marketinga što je njima svjetski forte, rekao je predsjednik Vinistre Rossi.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Gala večeru uz vrhunske istarske gastronomske delicije poput istarskog pršuta, njoka, fuža, pljukanaca, upotpunila je degustacija više od 700 vina iz finalne selekcije, a kao poseban dodatak istarskom gastronomskom putovanju, gosti su imati priliku kušati i cijenjeni kavijar Siberian Classic iz kolekcije Caviar Giaveri.

Vodič Vinibuoni d’Italia

Nadahnut talijanskom vinarskom tradicijom i usmjeren na jačanje lokalnih korijena, teritorija i tipičnosti, Vinibuoni d’Italia daje precizan signal potrošačima te talijanskom i inozemnom tržištu o vinu Made in Italy.)

Podijeljen u 21 regionalno poglavlje, vodič vodi entuzijaste u otkrivanje tisuću vina, tisuću podruma, tisuću svjetova domaće tradicije. U vodiču Vinibuoni d’Italia tipičnost je postala ključna riječ; budući da su posvećeni isključivo vinima od autohtonih vinovih loza, oni odražavaju vinovu lozu i ulogu teritorija, shvaćenu ne samo kao pedoklimatski izraz područja, već i kao tradiciju proizvodnje vina i kao čovjekovo opredjeljenje u području lokalne kulture i tradicije.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter