Bogat program

"Jesen u Poreču" u znaku sporta, arhitekture, kulture i gastronomije

| Autor: Zvonimir Guzić
Istria 300

Istria 300


U Maloj vijećnici gradske uprave Grada Poreča održana je konferencija za medije na kojoj su direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik i porečki gradonačelnik Loris Peršurić predstavili bogat program niza manifestacija nazvan »Jesen u Poreču«.

Za svakog ponešto

Događanja koja će se odvijati tijekom rujna, listopada i studenog, obuhvaćaju kulturne, sportske i gastronomske manifestacije, čime će grad Poreč i ove godine postati nezaobilazna jesenska destinacija.

- Jesen u Poreču, u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe, podijeli smo u tri tematske jedinice eno-gastronomska čarolija, sportska događaja i razne kulturne manifestacije. Jesensko razdoblje donosi poseban ugođaj u Poreč, a raznovrsnost manifestacija koje smo pripremili privući će i lokalno stanovništvo i posjetitelje iz svih krajeva. Naš grad postao je sinonim za bogat program, a ove godine dodatno potvrđujemo status vodeće destinacije, ne samo ljeti, već i u jesenskim mjesecima. Manifestacije koje smo priredili pokazatelj su kako Poreč kontinuirano investira u svoj turistički potencijal, nudeći sadržaj za sve generacije i interese. Jesen u Poreču bit će zaista nezaboravna, rekao je direktor TZ Velenik.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Program kreće već sljedećeg tjedna kad će od 19. do 29. rujna gradski park Olge Ban ugostiti manifestaciju Vinski grad Poreč, gdje će posjetitelji moći uživati u bogatoj ponudi vrhunskih vina. Uz Smotru istarskih autohtonih proizvoda koje nude lokalni OPG-ovi četvrtkom na Trgu slobode, u petak 20. rujna na porečkoj tržnici će biti Gušti merkata uz degustaciju jednog svježe pripremljenog jela. Drugo izdanje Cabernet Sauvignona & plava riba održati će se 8., 15. i 22. studenog. Biti će to tri petka za tri putovanja u otkrivanje sljubljivanja vina i plave ribe uz vrhunske chefove u porečkim restoranima.

Bogatu sportsku jesen otvaraju biciklisti 22. rujna kad je na rasporedu prva rekreativna biciklijada Poreč Loves Bike, a od 27. rujna do 12. listopada u sportskoj dvorani Finida održat će se turnir u hrvanju Valamar Cup.

U Poreč se vraća biciklistička manifestacija Istria 300 sa svojim četvrtim izdanjem. Pod sloganom »Ride Your Limits«, Istria 300 pretvara Poreč u centar svjetskog biciklizma. Osim same utrke, Istria 300 je dio bogatog četverodnevnog programa od 26. do 29. rujna, u kojem će se nuditi razni sadržaji za bicikliste, uključujući najnovije trendove i opremu, zanimljiva predavanja i poseban obiteljski program. Slijedi domaćinstvo Europskog regionalnog jet ski prvenstva Alpe Adria Jet Ski Tour 2024 - GP Poreč, 5. i 6. listopada, koji će oživjeti uvalu Peškera i dovesti najbolje natjecatelje iz desetak regionalnih zemalja.

(Snimio Antonio Paljuh)(Snimio Antonio Paljuh)

Riječ je o događanju koji kombinira brzinu, vještinu i energiju uz neprestanu akciju, adrenalin i nevjerojatne akrobatske performanse. Par dana kasnije u dvorani Žatika održat će se Prvenstvo svijeta u hrvanju za veterane, koje u Poreč dovodi više od tisuću sudionika, a 20. listopada Poreč je domaćin najvećeg triatlona u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč, Istra - Hrvatska. Utrka je rasprodana mjesecima unaprijed i ponovno se očekuje veliki broj sudionika iz cijelog svijeta. Ljubitelji adrenalina uživati će u oktanskom spektaklu Poreč Rallya i to 2. i 3. studenog na parkingu Žatika.

Kulturne manifestacije

Ljubitelji kulture, posebno ozbiljne glazbe, na svoje će doći u Eufrazijevoj bazilici 27. rujna na koncertu klasične glazbe Zagrebačkih solista u sklopu 63. Koncerata u Eufrazijani. Istoga dana, povodom Svjetskog dana turizma, Turistička zajednica grada Poreča svojim sugrađanima i turistima pokloniti će još jednu besplatnu šetnju kroz povijest Poreča »La mula de Parenzo Tours«. Posjetitelji će imati priliku razgledati Poreč i upoznati ribarsku tradiciju grada. Za one željne smijeha, Pučko otvoreno učilište je 2. listopada pripremilo stand up komediju Ivana Šarića »Best of 1984 - 2023«, dok 31. listopada u porečko kazalište dolazi stand up komedija Ivice Lazanea. U srijedu, 27. studenog porečku će publiku nasmijavati Splitska scena.

52. Susret pjevačkih zborova »Naš kanat je lip« održat će se 25. i 26. listopada, dok je 14. Poreč Dox, međunarodni festival dokumentarnog filma na rasporedu od 9. do 16. studenog. Tradicionalna proslava Svetog Maura, održati će se 21. studenog.

(Snimio Merlo de Graia)(Snimio Merlo de Graia)

- Malo koji grad na moru u Hrvatskoj ima ovako bogat i popunjen program sve do kraja godine. Veliku ulogu u tome igra i sportska dvorana Žatika, najveća na prostoru Istre i Kvarnera, koja je redovno popunjena, kao i druge sportske dvorane u Poreču, ali i veliko iskustvo u organizaciji te smještajni kapaciteti. Trudimo se svake godine dopuniti i još obogatiti program, a reakcije i interes ljudi i naših sugrađana za manifestaciju Jesen u Poreču govore nam da smo na pravom putu.

Od sporta, arhitekture, do gastronomskih događanja i koncerata, stvarno imamo ponešto za svakoga. Za kraj, koristim priliku da zahvalim svim svojim sugrađanima i djelatnicima u turizmu, bilo da rade direktno ili indirektno u njemu, na još jednoj odličnoj sezoni. Upravo su svi oni razlog zašto nam se gosti u Poreču dobro osjećaju i zašto iz našeg grada nose lijepe uspomene i na tome im se kao gradonačelnik zahvaljujem, rekao je prvi čovjek Poreča Peršurić.

(Foto: Grad Poreč)(Foto: Grad Poreč)

Specijalizirani sajmovi

Dvorana Žatika, koja je ove godine u potpunosti bukirana, ugostit će niz specijaliziranih sajmova, uključujući sajam graditeljstva i uređenja PromoArt od 18. do 20. rujna, te sporta, Sport Fest Poreč od 18. do 20. listopada. Međunarodni sajam ribarstva Crofish je na rasporedu od 22. do 24. studenog. Osim sajmova, porečka dvorana Žatika će od 10. do 16. studenog ugostiti i Dane hrvatskog kulinarstva u organizaciji Hrvatskog kulinarskog saveza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter