na snazi odluka gradonačelnika

Dobre vijesti: Korisnici porečkog proračuna dobili 20 posto veću plaću

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Porečki gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili odluku o plaći i naknadama gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Poreča te tako omogućili da se i ostalim zaposlenicima u javnim gradskim ustanovama čija se plaća osigurava u proračunu »podebljaju« mjesečni prihodi.

Istodobno gradonačelnik Loris Peršurić najavio je da će, s obzirom na to da je na parlamentarnim izborima osvojio saborski mandat, proračun dodatno rasteretiti za svoju plaću jer će odmah 15. rujna, kada Sabor počinje s radom, predati zahtjev da se prebaci na državna primanja.

Bolji standard

Govoreći o odluci koju su vijećnici prihvatili, Darko Saftić, pročelnik Upravnog odjela za opću upravu, kazao je kako ona ima »dvije indikacije«.

- Prva je usklađenje sa zakonskim propisima koji određuju gornju granicu za plaće gradonačelnika i njihovih zamjenika, dok druga otvara mogućnost donošenja odluke o povećanju dohotka, kako zaposlenicima Gradske uprave, tako i djelatnicima ostalih ustanova koje se financiraju iz gradskog proračuna, rekao je Saftić. Osnovica gradonačelnika i zamjenika predstavljala je gornji limit za korisnike gradskog proračuna, pa je zato bilo potrebno na sjednici izglasati odluku o promjeni te osnovice, kako bi se mogla donijeti odluka o povećanju plaća zaposlenicima vrtića, Doma za starije, ustanova u kulturi, gradske uprave i vatrogascima.

Gradonačelnik Peršurić je, kao što je već i ranije najavio, nakon sjednice Gradskog vijeća donio odluku o 20-postotnom podizanju osnovice plaće svima kojima se one isplaćuju iz gradskog proračuna i ta je odluka na snagu stupila jučer. Na sjednici je prvi čovjek Poreča i vijećnicima ponovio da se time želi osigurati bolji standard s obzirom na inflaciju i visoke troškove života.

- U povećanje plaća korisnicima gradskog proračuna ide se i s ciljem zadržavanja i privlačenja kvalitetnog kadra, jer su plaće u sustavu jedinica lokalne samouprave proteklih godina postale niže od onih u državnim službama i privatnom sektoru, što je posljedično počelo stvarati problem kod pronalaska radnika neophodnih za funkcioniranje sustava, od obrazovanja do brige o starijima, pojasnio je gradonačelnik. Istaknuo je kako je ovo peto povećanje plaća u posljednje dvije godine i da će se i ubuduće nastojati pratiti stopa rasta troškova i shodno tome osigurati primjerena primanja.

Električni autobusi

Vijećnika Andreu Crevata (IDS) zanimalo je planira li se nabavljati još električnih autobusa za javni prijevoz putnika prema istočnom i južnom dijelu grada.

- Mi smo premali grad za uspostavu mreže javnog prijevoza, iako određeni interes građana postoji. Krenuli smo s pilot projektom i povezali sjeverni dio grada autobusom linijom, prošli smo i na natječaju koji će nam osigurati električni autobus i za istočni dio do Baderne, a u planu je nabava vozila i za južni ogranak. Sam proces nabave električnih autobusa je dugotrajan i ovisi od niza faktora, jer vozilo ide u izradu tek kad se naruči tako da i tu postoji dugi period čekanja, rekao je gradonačelnik Peršurić.

U ostalim točkama dnevnog reda ravnateljice gradskih ustanova, od škola, dječjih vrtića, knjižnice, POU-a, muzeja do ustanove Zdravi grad Poreč, podnijele su izvješća za rad u prošloj godini na koja vijećnici nisu imali primjedbi i prihvaćena su jednoglasno. 

Nema uskrsnice i božićnice, ali se pomaže umirovljenicima

Na aktualnom satu je vijećnik Mario Ritoša pitao postoji li mogućnost da se umirovljenicima iz proračuna za sljedeću godinu osiguraju božićnice u iznosu od 40 eura i uskrsnice od 16 eura s obzirom na to da većina gradova tako dariva svoje starije pučanstvo. Gradonačelnik Peršurić mu je odgovorio da nije protiv te dodatne pomoći najstarijima, ali je istaknuo i činjenicu da je Grad Poreč na račun neisplaćivanja božićnica osigurao niz drugih mjera financijske pomoći umirovljenicima od pokrivanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, odvoza smeća, dodatka na male mirovine, do 60-postotnog sufinanciranja Doma za starije i nemoćne osobe, te još niz drugih mjera s kojima se pogoduje stanovnicima treće dobi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter